Znajdź swój przepis

Pękające czekoladowe ciasteczka

28 września, 2012

Pękające ciasteczka czekoladowe pozostaną już na długo w mojej pamięci. Smaczne, rewelacyjne, aromatyczne, to jakby za mało, aby przekazać ich cudowność. Mój M. jak spróbował jednego już nie mógł się powstrzymać przed spróbowaniem kolejnego, przy tym powtarzając jakie są bardzo smaczne. Aromat czekolady i wanilii jaki wydobywał się podczas ich pieczenia niemożliwie testował moją cierpliwość. Nie są to kruche ciasteczka, raczej lekko wilgotne, miękkie, trochę mi przypominają pierniczki. Zachęcam Was bardzo do sprawdzenia tego przepisu, gwarantuję satysfakcję;). Z przepisu Lindy, Call my cupcakes. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek

  • 175 g gorzkiej czekolady (70%)
  • 75 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • cukier puder do obtoczenia ciastek

W rondelku roztapiamy czekoladę z masłem, odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Jajka ( temp. pokojowa ) razem z cukrem ubijamy na jasną, puszystą masę. Dodajemy ekstrakt z wanilii i ostudzoną czekoladę, miksujemy. W miseczce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz sol. Dodajemy do powstałej masy czekoladowej i mieszamy. Miseczkę owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Formujemy kuleczki ok. 2,5 cm i obtaczamy je w cukrze pudrze, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach, lekko dociskamy wierzch ciasteczek dłonią, aby je delikatnie spłaszczyć. Pieczemy w temp. 165 C przez 10-12 min. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Upieklam je na 180 stopni na termoobiegu i za bardzo wyschly, ale nadal sa pyszne i bardzo czekoladowe. Ile czasu beda swieze?

  2. Agnieszkaa says:

    Pięknie popękały,i jakie czekoladowe! Polecam,kolejny świetny przepis! ;)

  3. ja trzymalam godzine i bylo w sam raz.

  4. u nie to samo, cukier puder sie rozpuscil ( bardzo szybko) mimo ze byla gruba wartswa, po uplywie 12 minut ciastka byly surowe, nie popekaly. Wydaje mi sie, ze te ciastka w przepisie maja za niska temperature ( czasami roznie na roznych piekarnikach) mozna by poeksperymentowac i np zwiekszyc temperature do 170, ale smakowo- zadna rewelacja, dlatego poszukam innych ciastek na swieta.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x