Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta drożdżowe

Limonkowe ciasto do odrywania – przepis

Wrzesień 30, 2012 , 11778 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciasto-do-odrywania

Bardzo, bardzo smaczna drożdżówka, która ma specyficzny wygląd. Tworzy się warstwy pomiędzy, którymi znajduje się nadzienie maślano-limonkowe. Po upieczeniu ciasta nie kroimy tylko odrywamy kawałek po kawałku i delektujemy się delikatnym i aromatycznym smakiem. Drożdżówka najlepiej smakuje jeszcze ciepła, tego samego dnia, w którym była pieczona. Polecam wypróbować ponieważ wykonanie nie jest trudne. Z przepisu une gamine dans la cuisine. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • ¼ szklanki cukru
  • 2 ¼ łyżeczki suchych drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki mleka
  • 56 g masła
  • ¼ szklanki wody
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki skórki startej z limonki
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 56 g roztopionego masła

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 85 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka soku z limonki

Dwie szklanki mąki przesiewamy, dodajemy cukier, drożdże, sól i mieszamy. W rondelku podgrzewamy mleko razem z masłem, aż do całkowitego rozpuszczenia masła. Zdejmujemy z ognia i dodajemy wodę, zostawiamy na chwilę, aby lekko przestygło. Do mleka dodajemy wanilię i lekko mieszamy.

Ciepłe mleko dodajemy do suchych składników i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając ( możemy zamiast łyżki użyć miksera ). Dodajemy pozostała część mąki ( 1 szkl. ) i wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i nie lepiące się do rąk (10-15 min ).

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości ( ok. 1-1,5 h).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną dosyć obficie mąką stolnicę i chwilkę wyrabiamy, aby je odgazować. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 50×30 cm.

Jeśli ciasto lepi się do stolnicy, należy cały czas je podsypywać mąką, inaczej nie oderwiesz go później.

W miseczce łączymy cukier razem ze startą skórką i sokiem z limonki, aż powstanie wilgotna cukrowa posypka. Za pomocą pędzelka rozprowadzamy równomiernie roztopione masło, a na nim cukrową posypkę. Używając długiego noża lub rolki do pizzy wycinamy pięć pasów o wym. 30×10 cm. Pasy układamy jeden na drugim i ponownie tniemy na sześć kawałków o wym. 10×5 cm.

Formę o wym. 22×12 cm smarujemy masłem i wysypujemy kaszką manną. Przekładamy do niej dłuższą częścią do góry kawałki ciasta, jeden obok drugiego. W foremce po bokach powinno pozostać wolne miejsce, ciasto później podrośnie i wolne miejsce zostanie zapełnione. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 30-50 min ).

Po tym czasie ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy ok. 35 min. Jeśli skórka za mocno się rumieni możemy przykryć ją folią aluminiową i zdjąć na 10 min przed końcem pieczenia. Po upieczeniu ciasto studzimy przez ok. 15 min i dopiero po tym czasie wyjmujemy z formy.

W międzyczasie możemy przygotować polewę. Serek miksujemy razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy mleko oraz sok z limonki, miksujemy.

Ciasto delikatnie wyjmujemy z formy i za pomocą pędzelka smarujemy polewą. Smacznego.

Komentarze