Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Tarty

Korzenna tarta z dynią – przepis

Październik 2, 2012 , 6976 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
tarta-korzenna-z-dynia-2

Przepis nie jest dla wszystkich, ponieważ smakiem nie przypomina w niczym klasycznych wypieków. Mocno korzenna, lekko słodka, zwarta, ale dla mojego M. smakowała i pochłonął parę kawałków. Smaku dyni prawie w ogóle się nie wyczuwa w cieście. Polecam dla osób, które lubią poznawać nowe smaki, dla tych mało eksperymentujących nie polecam;). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI :

  • 96 g puree z dyni
  • 94 g mleka skondensowanego, słodzonego
  • 6 jajek, lekko ubitych
  • 3 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • 250 g ciastek digestive
  • 100 g masła, roztopionego

Ciastka kruszymy i dodajemy do nich roztopione masło, łączmy. Formę do tarty o śr. 26 cm. wykładamy powstała masą ciasteczkową.

Wszystkie składniki na ciasto dodajemy do miski i miksujemy przez ok. 2 min. Powstałą masę przelewamy do formy. Brzegi wykładamy folią aluminiową, aby za mocno się nie przypiekły. Pieczemy w temp. 218 C przez 15 min, następnie zmniejszamy do temp. 180 C i pieczemy kolejne 40 min. do tzw. suchego patyczka. Podajemy z gałką lodów lub bitą śmietaną. Smacznego.

 

 

Komentarze

Dodaj komentarz