Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Ciasta ucierane

Ciasto marmurkowe z nutellą – przepis

Październik 8, 2012 , 37716 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciasto-marmurkowe-nutella-6

Proste, pulchne, słodkie i troszkę w smaku przypomina mi babkę piaskową. Nutella dodaje rewelacyjnego posmaku orzechowo-czekoladowego. Tradycyjny przepis z lekkim urozmaiceniem. Przepis ze strony italianfoodforever. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 ½ szklanki mąki tortowej
  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 226 g masła, miękkiego
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki nutelli

Masło razem z cukrem miksujemy na jasną i puszysta masę. Następnie dodajemy po jednym jajku oraz wanilię, cały czas miksując.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, solą i dodajemy do powstałej wcześniej masy z masła.

Ciasto dzielimy na dwie równe części do jednej dodajemy nutellę, miksujemy.

Keksówkę o wym. 22×12 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. ½ masy jasnej wykładamy do foremki, następnie na nią wykładamy ½ masy z nutelli. Powtarzamy czynność. Na koniec za pomocą rączki od łyżki tworzymy zygzak przez środek ciasta, aż do dna foremki. Pieczemy w temp. 160C przez ok. godzinę i 10 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w foremce na 15 min i po tym czasie wyciągamy. Smacznego.

 

Komentarze

Dodaj komentarz