Strudel z jabłkami Roberta Sowy – przepis


Strudel to ciasto składające się z wielu cienkich warstw. Do nadziewania możemy użyć owoców, twarogu lub słonych składników. Wykonanie wydaje się dosyć trudne ponieważ ciasto trzeba dosyć mocno rozciągnąć, ale jest ono elastyczne i rozciągliwe i nie powinno być z tym większego problemu:). Po upieczeniu ciasto jest kruche i chrupiące z soczystym nadzieniem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z bitą śmietaną. Ja z przepisu wykluczyłam cukier, ponieważ lubię kwaśne, jabłkowe nadzienie, a ciasto posypałam obficie cukrem pudrem. Przepis Roberta Sowy. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 0,5 kg mąki tortowej
  • 200 ml wody
  • szczypta soli
  • 75 ml oleju

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
  • 150 g cukru
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 150 g rodzynek

DODATKOWO:

  • 2 łyżki roztopionego masła
  • olej do posmarowania ciasta
  • ¾ szklanki bułki tartej

Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy, aż stanie się jednolite i gładkie. Z ciasta formujemy kulkę i smarujemy olejem, odstawiamy na 20 min (ciasta nie należy przykrywać).

W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy w dosyć cienkie plasterki. Dodajemy cukier, cynamon, rodzynki i razem mieszamy.

Czystą kuchenną ściereczkę kładziemy na stolnicy i dosyć obficie obsypujemy mąką.

Po 20 minutach ciasto zaczynamy rozciągać na ręku jak pizze, ewentualne możemy go rozwałkować. Ciasto musi być bardzo cienkie. Kładziemy je na ściereczce i za pomocą pędzelka kuchennego smarujemy roztopionym masłem (część masła zostawiamy do posmarowania wierzchu przed pieczeniem). Następnie obsypujemy równomiernie bułką tartą i wykładamy przygotowane wcześniej jabłka. Ciasto zwijamy jak roladę pomagając sobie ściereczką i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy lekko masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C, pieczemy do uzyskania złotej skórki ok. 20-30 min. Podajemy z cukrem pudrem, lodami lub bitą śmietaną. Smacznego.

wydrukuj teraz