Wiem, że pieczenie w październiku pierniczków to co najmniej dziwne, ale mam dużo przepisów, które chce przetestować jeszcze przed gwiazdką. W internecie natknęłam się na przepis z nadzieniem i koniecznie musiałam go zrobić, ponieważ odkąd pamiętam są to moje ulubione pierniczki. Polewę z czekolady możecie równie dobrze zastąpić lukrem, czyli cukrem pudrem wymieszanym z wodą. Pierniczki w czekoladzie wyszły identyczne jak te ze sklepu, a może nawet lepsze. Pierniczki nadziewane są mięciutkie, pięknie pachnące do tego owocowe nadzienie i rozpływająca się polewa.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 8 dużych pierników lub kilkanaście mniejszych
- 2,5 szklanki mąki
- jajko
- ½ szklanki miodu
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka masła, temp. pokojowa
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 6 łyżek wody
- 1 łyżka kakao
DODATKOWO:
- marmolada, małe wiaderko
- 200 g gorzkiej czekolady
- łyżeczka oleju
Wszystkie składniki na ciasto oprócz wody przekładamy do miski. Zagniatamy dodając powoli wodę. Ciasto musi być lekko lepkie, ale nie za mocno.
Dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy między dwoma wyciętymi arkuszami papieru do pieczenia. Z jednego płatu ciasta pozbywamy się wierzchniej części papieru i nakładamy w niewielkich odstępach po łyżeczce marmolady. Z drugiego natomiast pozbywamy się dwóch części papieru i nakładamy na część z marmoladą dociskając wolną przestrzeń, aby ciasto się zlepiło. Foremką wycinamy pierniczki, usuwamy zbędną część ciasta i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min. Po upieczeniu studzimy na kratce. Czekoladę rozpuszczamy z łyżeczką oleju i polewamy całkowicie ostudzone pierniczki. Jeśli chcemy, aby polewa szybciej zastygła możemy wstawić na 15 min. do lodówki. Smacznego.
Pysznie się prezentują!; czy dodanie oleju do czekolady (na polewę) nie spowoduje, że będzie ona bardzo płynna?
witajcie, ile pierniczki potrzebują leżakowac by w Świeta były miekknie?
U mnie po upieczeniu nie wymagaly lezakowania, ale jesli wyjda twarde wloz je do szczelnej puszki z obierkami jablka. Zmieniaj je co 1-2 dni az zmiekna