Znajdź swój przepis

Pierniczki nadziewane

12 października, 2012

Wiem, że pieczenie w październiku pierniczków to co najmniej dziwne, ale mam dużo przepisów, które chce przetestować jeszcze przed gwiazdką. W internecie natknęłam się na przepis z nadzieniem i koniecznie musiałam go zrobić, ponieważ odkąd pamiętam są to moje ulubione pierniczki. Polewę z czekolady możecie równie dobrze zastąpić lukrem, czyli cukrem pudrem wymieszanym z wodą. Pierniczki w czekoladzie wyszły identyczne jak te ze sklepu, a może nawet lepsze. Pierniczki nadziewane są mięciutkie, pięknie pachnące do tego owocowe nadzienie i rozpływająca się polewa.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 8 dużych pierników lub kilkanaście mniejszych

  • 2,5 szklanki mąki
  • jajko
  • ½ szklanki miodu
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka masła, temp. pokojowa
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 6 łyżek wody
  • 1 łyżka kakao

DODATKOWO:

  • marmolada, małe wiaderko
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka oleju

Wszystkie składniki na ciasto oprócz wody przekładamy do miski. Zagniatamy dodając powoli wodę. Ciasto musi być lekko lepkie, ale nie za mocno.

Dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy między dwoma wyciętymi arkuszami papieru do pieczenia. Z jednego płatu ciasta pozbywamy się wierzchniej części papieru i nakładamy w niewielkich odstępach po łyżeczce marmolady. Z drugiego natomiast pozbywamy się dwóch części papieru i nakładamy na część z marmoladą dociskając wolną przestrzeń, aby ciasto się zlepiło. Foremką wycinamy pierniczki, usuwamy zbędną część ciasta i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min. Po upieczeniu studzimy na kratce. Czekoladę rozpuszczamy z łyżeczką oleju i polewamy całkowicie ostudzone pierniczki. Jeśli chcemy, aby polewa szybciej zastygła możemy wstawić na 15 min. do lodówki. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Pysznie się prezentują!; czy dodanie oleju do czekolady (na polewę) nie spowoduje, że będzie ona bardzo płynna?

  2. witajcie, ile pierniczki potrzebują leżakowac by w Świeta były miekknie?

    1. U mnie po upieczeniu nie wymagaly lezakowania, ale jesli wyjda twarde wloz je do szczelnej puszki z obierkami jablka. Zmieniaj je co 1-2 dni az zmiekna

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x