Znajdź swój przepis

Keks – sposoby na opadające bakalie

14 października, 2012

Co zrobić, aby bakalie nie opadały w cieście? Każdy kto chociaż raz w swoim życiu piekł keks w napięciu czekał i zadawał sobie pytanie: opadły, czy nie opadły? Przedstawię Wam kilka zasad, których przestrzeganie zagwarantuje, że bakalie równomiernie rozłożą się w cieście.

JAK UPIEC DOBRY KEKS:

  1. Wszystkie składniki ciasta muszą być w tej samej temperaturze.
  2. Ciasto powinno być dosyć gęste, aby utrzymać ciężar bakalii.
  3. Bakalie przed dodaniem do ciasta zalewamy gorącą wodą i osuszamy.
  4. Większe kawałki bakalii kroimy na małe części, dzięki temu będą lepiej utrzymywać się w cieście.
  5. Bakalie oprószamy łyżką mąki i dokładnie obtaczamy.

DWA SPOSOBY NA OPADAJĄCE BAKALIE W KEKSIE:

  1. Ciasto przed dodaniem bakalii wkładamy na noc do lodówki i po tym czasie dodajemy bakalie.
  2. Ciasto miksujemy przez parę minut, następnie dodajemy bakalie i ponownie miksujemy przez chwilę.

Źródło: „Faceci od kuchni”

TUTAJ znajdziesz przepisy na keks.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x