Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Pierniczki, pierniki

Piernik z orzechami i karmelem – przepis

Październik 20, 2012 , 11628 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
piernik-z-orzechami-2

Ten przepis na piernik uwielbiam za to, że łączy wszystkie moje ulubione składniki: mocno korzenny smak, miód, orzechy. Ciasto możemy dodatkowo przełożyć marmoladą i polać czekoladą lub polukrować. Rewelacyjnie się przechowuje i możemy spokojnie cieszyć się jego smakiem nawet tydzień, zupełnie nie traci swoich walorów. W chłodne dni z filiżanka herbaty na pewno poprawi nam humor swoim pięknym aromatem. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100 g margaryny lub masła
  • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 200 g cukru + 3 łyżki
  • 250 g miodu
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

Mąkę przesiewamy razem z sodą oraz przyprawą do piernika. Następnie przygotowujemy karmel. Trzy łyżki cukru rumienimy na patelni. Dodajemy 2-3 łyżki wody, zagotowujemy i odstawiamy. Margarynę ucieramy na jasną i puszystą masę, dodajemy 5 żółtek ( białka zostawiamy na później ), cukier, miód oraz kawałki karmelu, mieszamy. Następnie do masy dodajemy suche składniki i łączymy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z wcześniej powstałą masą. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Formę do pieczenia ( u mnie tortownica o śr. 26 cm, ale może być większa ) smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 1 godz. do tzw. suchego patyczka. Smacznego.

Komentarze

Dodaj komentarz