Ten przepis na piernik uwielbiam za to, że łączy wszystkie moje ulubione składniki: mocno korzenny smak, miód, orzechy. Ciasto możemy dodatkowo przełożyć marmoladą i polać czekoladą lub polukrować. Rewelacyjnie się przechowuje i możemy spokojnie cieszyć się jego smakiem nawet tydzień, zupełnie nie traci swoich walorów. W chłodne dni z filiżanka herbaty na pewno poprawi nam humor swoim pięknym aromatem. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 0,5 kg mąki
- 1 płaska łyżeczka sody
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 100 g margaryny lub masła
- 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 200 g cukru + 3 łyżki
- 250 g miodu
- 150 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
Mąkę przesiewamy razem z sodą oraz przyprawą do piernika. Następnie przygotowujemy karmel. Trzy łyżki cukru rumienimy na patelni. Dodajemy 2-3 łyżki wody, zagotowujemy i odstawiamy. Margarynę ucieramy na jasną i puszystą masę, dodajemy 5 żółtek ( białka zostawiamy na później ), cukier, miód oraz kawałki karmelu, mieszamy. Następnie do masy dodajemy suche składniki i łączymy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z wcześniej powstałą masą. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Formę do pieczenia ( u mnie tortownica o śr. 26 cm, ale może być większa ) smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 1 godz. do tzw. suchego patyczka. Smacznego.
Komentarze