Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta na pizze

Najlepsze chrupiące ciasto na pizze – przepis

October 23, 2012 , 76893 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciasto-pizza

Rodzai ciasta na pizze jest tyle, że można pogubić się, które naprawdę są dobre i smakiem przypominają te włoskie. Nie lubię ciasta na pizze bardzo pulchnego, preferuję dosyć cienkie. Pamiętajmy, że najlepsza pizza wychodzi, gdy ciasto jest dobrze wyrośnięte i użyjemy do nich najlepszych jakościowo składników. Ważne jest także używanie do wypieku kamienia do pizzy , który wchłania nadmiar wilgoci z ciasta oraz skraca długość pieczenia. Ciasto na pizze możemy także zamrażać i danego dnia, w którym chcemy zrobić wypiek na obiad lub kolację  po prostu rano wyciągnąć z zamrażarki i odstawić do odmrożenia. Ja robiłam na obiad pizze hawajską i wyszła rewelacyjna w smaku, nie odbiegała od tych restauracyjnych:). Z przepisu annies-eats. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 2 bardzo duże pizze lub 4 średnie

  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 2 ¼ łyżeczki suchych drożdży
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 ¼ szklanki wody, temp. pokojowa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Do ½ szklanki ciepłej wody wsypujemy sypkie drożdże. Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z solą. Dodajemy 1 ¼ szklanki wody, oliwę z oliwek oraz wodę z drożdżami, łączymy. Po połączeniu ciasto zagniatamy przez ok. 5 minut, aż stanie się elastyczne. Następnie przekładamy do lekko naoliwionej miski i przykrywamy ściereczką, zostawiamy do podwojenia objętości ( ok. 1,5 h).

Po wyrośnięciu ciasto chwilę zagniatamy, aby je odgazować. Na podsypanej mąką stolnicy formujemy pizze, następnie za pomocą pędzelka lekko smarujemy oliwą. Układamy ulubione dodatki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy przez ok. 12 min. do lekkiego zarumienienia ciasta.

Komentarze

  • Reply Agata P. March 26, 2019 at 19:22

    Pizza świetna !!! Gorąco polecam!

  • Reply Katarzyna D. July 14, 2018 at 07:04

    Przepis jest mega…testowałam dużo i to jedyny który mi wychodzi, a ciast przepyszne ????

    • Reply Ilovebake July 17, 2018 at 18:05

      :)

  • Reply Katarzyna K. March 19, 2017 at 12:42

    Czy podana temperatura jest dla termoobiegu czy góra – dół?

    • Reply Ilovebake March 20, 2017 at 08:44

      Góra-dół :)

  • Reply Kocica ;. July 23, 2016 at 19:46

    Cześć. Mam pytanie. Jeśli chcę użyć drożdży zwykłych, nie suchych to ile mam ich dać xd ? ;D

    • Reply Ilovebake July 24, 2016 at 15:25

      Zwykłych dwa razy tyle niż suchych :)

      • Reply Aga April 7, 2018 at 11:14

        A czy może Pani wskazać ilość sypkich drożdży w gramach ? :) z góry dziękuje ;)

        • Reply Ilovebake April 7, 2018 at 13:46

          Około 12 g

        • Reply Anna June 10, 2019 at 20:34

          na prawie kg maki dalabym cala kostke.

  • Reply Agata December 10, 2015 at 21:46

    czy moge schowac ciasto na jedna noc i dzien do lodowki zamiast je zamrażać?

    • Reply Ilovebake December 11, 2015 at 08:40

      nigdy tak nie robilam ciasta na pizze, ale mozesz sprobowac

    Leave a Reply