Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Pancakes, Placki, Naleśniki

Korzenne placuszki z marchewką – przepis

Październik 25, 2012 , 20080 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
placuszki-z-marchewka-4

Smak tych placuszków jest rewelacyjny, troszkę przypomina piernik lub ciasto marchewkowe. Placuszki idealne na chłody, są bardzo aromatyczne i na pewno poprawią nam humor. Z dodatkami np. orzechów będą jeszcze ciekawsze w smaku. Świetne urozmaicenie kolacji dla Nas lub dzieci. Z przepisu cookingclassy. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 20 placuszków

  • 3 szklanki startej marchewki na tarce o grubych oczkach
  • 2 szklanki maślanki
  • 6 łyżek cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

DODATKOWO:

  • olej lub masło do smażenia
  • miód do polania

Startą marchewkę mieszamy razem z maślanką oraz cukrem, zostawiamy na kilka godzin lub całą noc pod przykryciem w lodówce.

W dużej misce przesiewamy mąkę razem z solą, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem oraz gałką. W kolejnej miseczce łączymy jajka z olejem i ekstraktem z wanilii.

Do suchych składników dodajemy masę z marchewki oraz masę jajeczną i wszystko razem łączymy mikserem lub trzepaczka. Placuszki smażymy na lekko rozgrzanej patelni ( zbyt mocne nagrzanie spowoduje, że skorka będzie mocno brązowa, a środek surowy ) w niewielkiej ilości oleju lub margaryny, ale nie jest to konieczne. Placuszki smażymy, aż powstaną bąbelki powietrza na powierzchni i przekładamy na drugą stronę. Podajemy z miodem lub sosem waniliowym, ale dobrze smakują także bez dodatków. Smacznego.

Komentarze

Dodaj komentarz