Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta drożdżowe

Niedzielne ciasto drożdżowe – przepis

Październik 29, 2012 , 8195 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciasto-drozdzowe

Ciasto z tego przepisu idealnie pasuje do niedzielnej kawy lub herbaty, natomiast dla dzieci można podać z mlekiem. Świetnie smakuje podane także na śniadanie z niewielką ilością masła lub dżemu. Przepis wymaga długiego wyrabiania, ale im dłuższe wyrabianie tym ciasto delikatniejsze w smaku. Placek drożdżowy piekłam po raz pierwszy i udał się rewelacyjnie, więc przepis nie jest trudny w wykonaniu:). Inspiracja z książki Słodka kuchnia Polska. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 180 g masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki mleka 3%, ciepłego
  • 20 g drożdży suchych lub 40 g świeżych
  • 3 czubate łyżki rodzynek
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 2 czubate łyżki mąki tortowej
  • 2 czubate łyżki masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru

Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku. Rodzynki płuczemy w gorącej wodzie i osuszamy.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie dodajemy powoli ciepłe mleko z drożdżami, wsypujemy przesianą mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite. Następnie dodajemy rodzynki i ponownie wyrabiamy nie mniej niż 10 min. Formę ( u mnie tortownica 26 cm, ale może być też średnia keksówka ) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i lekko wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ok. 1-2 godz.

Mąkę siekamy razem z masłem i cukrem pudrem, a następnie palcami zagniatamy, aż powstanie kruszonka. Wykładamy ją na napuszone ciasto i wkładamy do piekarnika, pieczemy przez ok. 1 godz. w temperaturze 160 C. Ciasto jest upieczone kiedy się zarumieni i lekko odstaje od boków. Możemy także włożyć patyczek i sprawdzić czy jest suchy. Smacznego.

Komentarze

  • Odpowiedz Aneta Z. Październik 30, 2016 at 15:27

    Rewelacja !!!polecam

  • Dodaj komentarz