Krem bawarski jest delikatny, lekki, puszysty i nie mdły. Podajemy go z biszkoptami i czarną kawa, ale równie dobrze smakuje bez dodatków. Robi się go bardzo szybko i nie jest skomplikowany. Przepis pochodzi z książki Słodka Kuchnia Polska.
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 6 porcji
- 1 laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2,5 szklanki mleka
- 6 łyżeczek żelatyny
- 4 żółtka
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 szklanki śmietanki kremówki
Dwie szklanki mleka zagotowujemy z rozkrojoną wzdłuż laską wanilii. Wanilię odcedzamy natomiast mleko odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę mieszamy w ½ szklance zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia.
Pół szklanki mleka podgrzewamy, aż będzie gorące i stopniowo wlewamy do żelatyny, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę i łączymy z ostudzonym mlekiem waniliowym oraz mlekiem wymieszanym z żelatyną.
Śmietankę ubijamy na gęsty krem i delikatnie mieszamy z masą żółtkową. Pucharki napełniamy kremem i wkładamy na 2-3 godz. do lodówki. Smacznego.
Czy tym kremem można przełożyć tort
Witam.Czy deser można zrobić dzień wcześniej wieczorem i jeść na następny dzień popołudniu?
tak :)