Znajdź swój przepis

Krem bawarski

30 października, 2012

Krem bawarski jest delikatny, lekki, puszysty i nie mdły. Podajemy go z biszkoptami i czarną kawa, ale równie dobrze smakuje bez dodatków. Robi się go bardzo szybko i nie jest skomplikowany. Przepis pochodzi z książki Słodka Kuchnia Polska.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 6 porcji

  • 1 laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2,5 szklanki mleka
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 4 żółtka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki śmietanki kremówki

Dwie szklanki mleka zagotowujemy z rozkrojoną wzdłuż laską wanilii. Wanilię odcedzamy natomiast mleko odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę mieszamy w ½ szklance zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia.

Pół szklanki mleka podgrzewamy, aż będzie gorące i stopniowo wlewamy do żelatyny, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia.

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę i łączymy z ostudzonym mlekiem waniliowym oraz mlekiem wymieszanym z żelatyną.

Śmietankę ubijamy na gęsty krem i delikatnie mieszamy z masą żółtkową. Pucharki napełniamy kremem i wkładamy na 2-3 godz. do lodówki. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy tym kremem można przełożyć tort

  2. Witam.Czy deser można zrobić dzień wcześniej wieczorem i jeść na następny dzień popołudniu?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x