Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Cupcakes

Cytrynowe cupcakes z lemon curd – przepis

November 8, 2012 , 15605 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
cupcakes-z-lemon-curd-2

Babeczki, które zachwycają swoim wyglądem i smakiem. Ewidentnie coś dla fanów cytryny, ponieważ lemon curd występuje nie tylko w cieście, ale i w kremie. Babeczki są dosyć słodkie i sycące przez krem maślano-cytrynowy. Można je podać dla dzieci na przyjęcie urodzinowe. Krem podczas wykonania może wydawać się rzadki, ale spokojnie można regulować jego gęstość cukrem pudrem. Ja dodatkowo posypałam je sypkim cukrem wymieszanym ze skórką cytrynową dla dekoracji:). Inspiracja: oscarslunch.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 8 babeczek

  • 110 g mąki tortowej
  • 110 g cukru pudru
  • 100 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 20 g lemon curd ( przepis TUTAJ )
  • 2 jajka, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 200 g cukru pudru
  • 100 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 25 g lemon curd

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do dużej miski i mieszamy trzepaczką lub mikserem do połączenia wszystkich składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy prawie do pełna ciastem ( babeczki niewiele podrosną ). Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20-25 min. do tzw. suchego patyczka.

Miękkie masło przekładamy do miseczki, dodajemy lemon curd i mieszamy. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i ponownie mieszamy. Na ostudzone babeczki nakładamy za pomocą szprycy cukierniczej krem. Smacznego.

Komentarze

  • Reply Agnieszkaa January 20, 2016 at 16:35

    20g lemon curd,to ile?

    • Reply Ilovebake January 20, 2016 at 17:47

      około 2 łyzek

      • Reply Agnieszkaa January 21, 2016 at 08:12

        dzięki :))

    Leave a Reply