Domowe krówki, śmietankowe – przepis


Krówki nasze polskie cukierki, które każdy zna. Ciekawostką jest to, że na początku krówki są ciągnące, ale z  biegiem czasu cukier ulega krystalizacji i zaczynają być kruche. Moje ulubione to te kruche, które przełamują się na kawałeczki. Ten przepis natomiast jest jeszcze lepszy od tych sklepowych. Kremowe, delikatne,  śmietankowe i rozpływające się w ustach. Nie da się poprzestać na jednym kawałeczku… Z przepisu: magazyn kuchnia. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 15 krówek

  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 70 g masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego ( ok. 8 g )

Wszystkie składniki wkładamy do garnka o grubym dnie i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 15 min. do momentu, aż masa będzie gęsta. Na początku gotowania mieszamy co jakiś czas, natomiast wraz z gęstnieniem mieszamy energicznie cały czas. Masę przelewamy do keksówki ( u mnie 20×10 cm ) wyłożonej folią spożywczą i schładzamy przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Po zastygnięciu kroimy w niewielkie kawałeczki. Smacznego.

wydrukuj teraz