Domowy chlebek, który nie wymaga zakwasu, a jedynie zaczynu drożdżowego. Rewelacyjnie sprawdzi się na śniadanie, podany z konfiturą lub plasterkiem wędliny. Zachowuje swoją świeżość kilka dni, ale ważne jest, aby nie przechowywać chleba w foliowych reklamówkach. Z przepisu Marthy Stewart. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CHLEB:
ILOŚĆ: 2 bochenki
- 1 3/4 łyżki suchych drożdży
- 2 1/4 szklanki ciepłej wody
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki masła, roztopionego
- 7 szklanek mąki pszennej
- 4 łyżeczek soli
DODATKOWO:
- roztopione masło do posmarowania wierzchu chlebów
- mąką do oprószenia wierzchu
Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłej wody, miód oraz wsypujemy i rozpuszczamy drożdże. Zostawiamy na 5 min, aż drożdże zaczną pracować i na powierzchni powstaną bąbelki. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, miód, roztopione masło, pozostałą ciepłą wodę oraz zaczyn. Wszystko razem łączymy i zagniatamy ok 5 min. do momentu, aż ciasto będzie odstawać od dłoni. Ciasto formujemy w kulkę wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok. 1,5 godz. ). Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, aby je odgazować. Przygotowujemy foremki ( u mnie silikonowe keksówki o wym. 20×10 cm ). Ciasto dzielimy na dwie równe części i wałkujemy na prostokąt o wymiarach większych niż nasze foremki, następnie końce zawijamy do wewnątrz, zlepiając ze sobą. Przekładamy do foremki zlepionymi końcami do dołu. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną ok. 1 cm. nad foremki. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztopionym masłem oraz posypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 230 C, wkładamy ciasto i od razu zmniejszamy temp. do 205 C. Pieczemy ok. 25 min, aż skórka będzie mocno brązowa. Chleb studzimy na kratce i dopiero, gdy jest całkowicie zimny daje się ładnie pokroić. Dobrze wypieczony chleb po uderzeniu w skórkę powinien wydawać głuchy odgłos. Smacznego.
TUTAJ znajdziecie zdjęcia z wykonania chlebków krok po kroku.
Komentarze
Czy można dać zwykle drożdże zamiast suchych? W jakich proporcjach?
drozdzy swiezych dajemy dwa razy tyle
Czy ma być 1 i 3/4 łyżki suchych drożdży oraz 2 i 1/4 szklanki ciepłej wody?
dokładnie
Dodalam do ulubionych drozdzowych chlebow
Pięknie rosna. Latwe i szybkie w wykonaniu.