Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Rolady

Rolada z kremem pomarańczowym i gorzką czekoladą – przepis

Listopad 21, 2012 , 17078 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
rolada-z-masa-pomaranczowa-2

Rolada jest bardzo lekka i delikatna. Smak pomarańczy nie jest bardzo mocny, a raczej wspaniale komponuje się z biszkoptem i czekoladą. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Z przepis: Fiordizucca.

SKŁADNIKI NA ROLADĘ:

  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 120 g cukru pudru
  • 120 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka starta z jednej pomarańczy

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 40 g cukru
  • 30 g mąki
  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • sok z połówki pomarańczy
  • skórka z jednej pomarańczy

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki masła

DODATKOWO:

  • cukier do oprószenia ściereczki
  • skórka pomarańczowa na wierzch

Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy 60 g cukru pudru, mieszamy do powstania jasnej masy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, przesianą mąkę oraz skórkę z pomarańczy, mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy pozostałe 60 g cukru pudru , cały czas ubijamy, aż będzie błyszcząca i gęsta. Tak powstałą pianę po łyżce dodajemy do masy żółtkowej, starając się, aby piana jak najmniej nam opadła. Formę 33×23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 10-15 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto przekładamy na wyłożoną ściereczkę kuchenna, która powinna być obsypana cukrem. Ciasto kładziemy w ten sposób, aby papier do pieczenia był na wierzchu. Zdejmujemy go powoli i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Zostawiamy, aż całkowicie ostygnie.

Mleko przelewamy do garnuszka i zagotowujemy. Żółtka łączymy razem z cukrem, ekstraktem, sokiem z pomarańczy i skórką. Mleko bardzo powoli łączymy z masą żółtkową, cały czas mieszając energicznie, aby nie zrobiła nam się „jajecznica”. Ponownie stawiamy na ogień i cały czas mieszamy, aż zgęstnieje jak budyń. Zostawiamy do ostudzenia. Ciasto powoli rozwijamy i nakładamy gęsty krem. Zwijamy delikatnie i owijamy folią spożywczą. Przekładamy do lodówki na 2-3 godz. W garnuszku łączymy wszystkie składniki na polewę i delikatnie za pomocą pędzelka lub łyżki smarujemy roladę. Na koniec obsypujemy wierzch kandyzowaną skórką pomarańczową i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Komentarze

  • Odpowiedz kar Grudzień 22, 2016 at 16:03

    W skladzie do kremu jrst maka a w przygotowaniu nie ma to w kremie ma ona byc czy nie

    • Odpowiedz Ilovebake Grudzień 22, 2016 at 16:17

      To moje przeoczenie, przepraszam. Make dodajemy do kremu.

      • Odpowiedz jula88 Grudzień 30, 2016 at 13:56

        tzn., że łączymy razem z żółtkami, cukrem, sokiem i skórką?

    Odpowiedz na „jula88Anuluj odpowiedź