Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie

Domowe mincemeat – przepis

Listopad 22, 2012 , 9549 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
mincemeat-przepis-2

Mincemeat pochodzi z kuchni angielskiej i  jest to nic innego jak mieszanina bakalii, świeżych owoców, orzechów, polanych alkoholem dla zakonserwowania. Mieszankę możemy przechowywać w lodówce nawet 2 tyg.  Używamy do nadziewania babeczek, pączków, ciastek szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Inspiracja: dailymail.

SKŁADNIKI:

  • 85 g żurawiny, świeżej
  • 85 g suszonej żurawiny
  • 85 g rodzynek
  • 50 g moreli suszonych
  • pól jabłka, pokrojonego w kostkę
  • 60 g masła, roztopionego
  • 15 g płatków migdałowych
  • 112 brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 100 ml brandy, rumu lub sherry

Wszystkie składniki poza alkoholem wkładamy do rondelka i gotujemy na niewielkim ogniu przez 15 min. Gdy mieszanina będzie całkowicie zimna mieszamy ją z alkoholem. Wkładamy do słoiczka i przechowujemy ok. 2 tyg. w lodówce.

Komentarze