Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Desery

Nadziewane jabłka pieczone – przepis Masterchef

Listopad 28, 2012 , 12173 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
jablka-pieczone-masterchef-3

Kiedy tylko zobaczyłam przepis na nadziewane jabłka masą migdałową w jednym z odcinków programu Masterchef wiedziałam, że muszę wypróbować i sprawdzić jak smakują. Przepis pochodzi z kuchni niemieckiej, gdzie takie jabłka robi się przede wszystkim w święta. Ich smak jest obłędny, bardzo aromatyczne, masa migdałowa jest dosyć słodka, ale w połączeniu z lekko kwaśnym jabłkiem świetnie się łączy. Natomiast polewa ze słonego karmelu to już magia, doskonale wieńczy cały przepis. Przepis w programie wykonała Basia Ritz. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

  • 2-3 duże jabłka ( najlepsze będą lekko kwaśne )

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 100 g migdałów, mielonych
  • 70 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki śmietanki 30 %
  • garść rodzynek
  • 70 ml rumu lub śliwowicy
  • garść orzechów laskowych lub włoskich, posiekanych
  • kilka kropli soku z cytryny
  • otarta skórka z 1/4 pomarańczy
  • otarta skórka z 1/4 cytryny
  • łyżeczka cynamonu
  • 200 ml soku z jabłek

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 g fruktozy lub 80 g cukru
  • 1 łyżka wody
  • 65 g masła
  • 5 łyżek śmietanki 30 %
  • 1/2 łyżeczki soli

Rodzynki zalewamy lekko podgrzanym rumem ( 20 ml ). Posiekane orzechy lekko rumienimy na suchej patelni. Do zmielonych migdałów dodajemy cukier puder, śmietankę, sok z cytryny, odcedzone rodzynki, orzechy, skórkę z cytryny i pomarańczy. Wszystkie składniki mieszamy do połączenia.

Wierzch jabłek ścinamy i wydrążamy środek. Wokół każdego jabłka wykonujemy przez środek nacięcie, aby uniknąć pękania podczas pieczenia. Środek jabłek obsypujemy cynamonem, napełniamy masą migdałową i przykrywamy ściętym wierzchem. Blaszkę smarujemy masłem i przekładamy do niej jabłka. Sok jabłkowy mieszamy z pozostałym alkoholem ( 50 ml ) i polewamy jabłka, zostawiając trochę płynu do ponownego polania w trakcie pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 na ok. 35-40 min. W połowie pieczenia podlewamy jabłka pozostałym płynem.

W garnuszku o grubym dnie rozpuszczamy fruktozę razem z łyżką wody, nie mieszamy. Gdy fruktoza zacznie nabierać złotego koloru zdejmujemy garnuszek z płytki i cały czas mieszając dodajemy masło, następnie śmietankę i sól. Mieszamy, aż wszystko dokładnie się połączy. Upieczone jabłka podajemy polane ciepłym sosem karmelowym. Smacznego.

Komentarze

Dodaj komentarz