Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka, Ciastka kruche

Ma’amoul (maamoul), arabskie ciastka – przepis

Grudzień 1, 2012 , 17519 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
arabskie-ciastka-Ma'amoul-4

Ma’amoul to tradycyjne ciasteczka arabeska spożywane głownie podczas świąt religijnych np. Ramadan. Najczęściej nadziewa się je masą z daktyli, ale w zależności od regionu może być z orzechów włoskich, laskowych, pistacji lub białej masy na bazie białek z cukrem i syropem soapwort. Fantazyjny kształt ciastek wykonujemy za pomocą specjalnej foremki, zazwyczaj drewnianej o różnych kształtach, ale nie jest to konieczne i równie dobrze mogą być zwykłe kuleczki. Do ciasteczek pasuje bardzo mocna kawa, parzona po turecku. Przepis: arabiczeal. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 20 ciastek

  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1 łyżka wody różanej
  • 4 łyżki mleka

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka wody różanej

 

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia

Orzechy mieszamy z cukrem, cynamonem oraz wodą różaną.

 Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy masło i zagniatamy chwilę ciasto. Następnie dodajemy wodę różaną, mleko i ponownie zagniatamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.

Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy tworząc placek i nakładamy pół lub całą łyżeczkę orzechów. Zlepiamy i formujemy kuleczkę. Wkładamy do foremki przeznaczonej do ciastek ma’amoul i dociskamy, aby uzyskać kształt. Dosyć energicznie potrząsamy foremką, aby ciasto delikatnie wypadło. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy ok. 20 min. do lekkiego zarumienienia brzegów. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

 

Komentarze

  • Odpowiedz Marlena Styczeń 21, 2016 at 22:45

    Witam.
    Jestem tu nowa, niedawno odkryłam ten blog. Na razie jeszcze niczego nie upiekłam, lecz patrzę i podziwiam.
    Wszystko kusi i na niejedną rzecz pewnie się skuszę.
    Na razie miałbym jednak pytanie, a raczej dwa:
    1) – mam silikonową foremkę do kostek lodu lub czekoladek w kształcie dinozaurów. Szukam przepisu na ciasteczka z tej foremki. Czy znajdę na Twoim blogu przepis, który się do tego celu nada?
    2) – może natrętne pytanie, ale które z Twoich ciast polecasz zdecydowanie najbardziej? Mogłabyś podać kilka takich? Bo chciałabym rozpocząć od najlepszych (ja rozumiem, że każdy ma inny gust, ale są na pewno takie ciasta, które niemal wszyscy Ci chwalą!)
    Dziękuję i serdecznie pozdrawiam!

  • Dodaj komentarz