Ma’amoul to tradycyjne ciasteczka arabeska spożywane głownie podczas świąt religijnych np. Ramadan. Najczęściej nadziewa się je masą z daktyli, ale w zależności od regionu może być z orzechów włoskich, laskowych, pistacji lub białej masy na bazie białek z cukrem i syropem soapwort. Fantazyjny kształt ciastek wykonujemy za pomocą specjalnej foremki, zazwyczaj drewnianej o różnych kształtach, ale nie jest to konieczne i równie dobrze mogą być zwykłe kuleczki. Do ciasteczek pasuje bardzo mocna kawa, parzona po turecku. Przepis: arabiczeal. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 20 ciastek
- 2 1/2 szklanki mąki
- 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 1 łyżka wody różanej
- 4 łyżki mleka
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka wody różanej
DODATKOWO:
- cukier puder do oprószenia
Orzechy mieszamy z cukrem, cynamonem oraz wodą różaną.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy masło i zagniatamy chwilę ciasto. Następnie dodajemy wodę różaną, mleko i ponownie zagniatamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.
Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy tworząc placek i nakładamy pół lub całą łyżeczkę orzechów. Zlepiamy i formujemy kuleczkę. Wkładamy do foremki przeznaczonej do ciastek ma’amoul i dociskamy, aby uzyskać kształt. Dosyć energicznie potrząsamy foremką, aby ciasto delikatnie wypadło. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy ok. 20 min. do lekkiego zarumienienia brzegów. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Komentarze
Witam. Mam jedno zasadnicze pytanie. Czy samo ciasto różni się w smaku od ciastek maślanych? Czym dokładnie jest ”woda różana”?
Pozdrawiam <3
Ps: Wyglądają pysznie
Witam.
Jestem tu nowa, niedawno odkryłam ten blog. Na razie jeszcze niczego nie upiekłam, lecz patrzę i podziwiam.
Wszystko kusi i na niejedną rzecz pewnie się skuszę.
Na razie miałbym jednak pytanie, a raczej dwa:
1) – mam silikonową foremkę do kostek lodu lub czekoladek w kształcie dinozaurów. Szukam przepisu na ciasteczka z tej foremki. Czy znajdę na Twoim blogu przepis, który się do tego celu nada?
2) – może natrętne pytanie, ale które z Twoich ciast polecasz zdecydowanie najbardziej? Mogłabyś podać kilka takich? Bo chciałabym rozpocząć od najlepszych (ja rozumiem, że każdy ma inny gust, ale są na pewno takie ciasta, które niemal wszyscy Ci chwalą!)
Dziękuję i serdecznie pozdrawiam!
Witam Cie i bardzo się ciesze, że do mnie trafiłaś
Pierwsze pytanie :
Sama mam foremkę silikonową, akurat moja jest w kształtach świątecznych i do tej pory jej nie użyłam (zawsze coś innego wypada), ale może te przepisy przypadną Ci do gustu: http://ilovebake.pl/category/pralinki/ . Wystarczy włożyć do środka masę, po schłodzeniu wydostać i polać czekoladą.
Drugie pytanie:

Warto testować różne i poznawać nowe smaki.
Z tym mam większy problem, ponieważ ja prawie każde ciasto na blogu uwielbiam
Natomiast wybrałam kilka hitów, które u mnie w domu zebrały najwięcej pochwał
http://ilovebake.pl/2015/12/29/ciasto-cassis/
http://ilovebake.pl/2014/01/31/ciasto-rafaello-na-biszkopcie-przepis/
http://ilovebake.pl/2015/01/19/ciasto-czekoladowe-przekladane-kremem-z-mascarpone-i-galaretka-przepis/
http://ilovebake.pl/2015/03/03/tort-oreo-przepis/
http://ilovebake.pl/2015/03/18/bananowiec-ciasto-na-zimno-przepis-bez-pieczenia/
http://ilovebake.pl/2015/04/08/ciasto-kukulka-najlepszy-przepis/
http://ilovebake.pl/2015/11/13/tort-orzechowy/
http://ilovebake.pl/2015/01/28/ciasto-lesny-mech-ze-szpinakiem-i-bita-smietana-przepis/
Jak widzisz trochę tego jest, ale tak naprawdę to kwestia gustu jakie ciasta najlepiej lubisz
Daj znać czy skorzystałaś z przepisów i czy smakowało
Pozdrawiam
Aneta
Dziękuję za te podpowiedzi!
, a przynajmniej zaszalenia z nimi 
Każde z tych ciast na pewno trafi w mój gust i do każdego już się przymierzam, dzieci proszą najpierw o bananowca lu to czekoladowe z galaretkami – i chyba właśnie ono będzie na niedzielą. Wszystkie wyglądają wspaniale i wydają się być warte… grzechu
Do foremek silikonowych według Twojej rady włożyłam masę (pokombinowałam coś pomiędzy Twoimi kasztankami a Ferrero) i było pysznie!
Jeszcze raz dziękuję i będę zaglądać.
Pozdrawiam, wszystkiego dobrego!
To ja bardzo dziękuję za odwiedziny