Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka

Jogurtowo-miodowe ciastka magdalenki – przepis

Grudzień 5, 2012 , 28385 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciastka-magdalenki-4

Ciasteczka magdalenki pochodzą z Francji i wypiekane są w specjalnej foremce o muszelkowym kształcie. Nie są one kruche, a konsystencją przypominają raczej muffinki. Ciasteczka z tego przepisu są przepyszne, wilgotne, miodowe i bardzo delikatne. Możemy je polać czekoladą, aby smak był jeszcze ciekawszy. Podajemy do kawy lub herbaty. Z przepisu: anncoojournal. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 32 ciasteczek ( foremka o gł. 1 cm i dł. 4,5 cm )

  • 1 jajko
  • 20 g miodu
  • 50 g cukru
  • 40 g jogurtu naturalnego
  • 90 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia
  • 70 g masła, roztopionego

Za pomocą trzepaczki lekko ubijamy jajko. Dodajemy do niego miód oraz cukier, mieszamy. Następnie jogurt naturalny i ponownie mieszamy. Przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i na koniec roztopione masło. Łączymy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do foremki ( u mnie silikonowa do magdalenek ) nakładamy po łyżeczce ciasta na każde wgłębienie. Pieczemy w 180 C przez ok. 12 min ( czas zależy od wielkości foremki ), gdy zaczną się zarumieniać należy je wyciągać. Studzimy i podajemy posypane cukrem pudrem lub samodzielnie. Smacznego.

Komentarze

Dodaj komentarz