Znajdź swój przepis

Bułeczki ze słonecznikiem

11 grudnia, 2012

Pyszne, chrupiące bułeczki ze słonecznikiem idealne do kanapek. Możemy podawać je razem z dżemem jak i wędliną. Najlepsze w dniu upieczenia, na drugi dzień robią się lekko twardawe.  Ziarna słonecznika możecie zastąpić innymi dowolnie przez Was wybranymi np. pestkami dyni lub siemieniem lnianym. Przepis z książki: Chleb. Domowy wypiek.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 20 bułeczek

  • 790 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 l ciepłej wody

 DODATKOWO:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 3-5 łyżek ziaren słonecznika

 

JEŚLI UŻYWAMY ŚWIEŻYCH DROŻDŻY:

W miseczce łączymy 250 g mąki z 1/2 l ciepłej wody, cukrem oraz świeżymi drożdżami, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Po tym czasie dodajemy resztę mąki, sól i wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne.

 JEŚLI UŻYWAMY SUCHYCH DROŻDŻY:

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miseczki następnie wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.

Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, przykrywając miseczkę kuchenną ściereczką. Po tym czasie ponownie zagniatamy i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 20 części, z których formujemy okrągłe bułeczki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy na 30 min do napuszenia. Przed pieczeniem nacinamy wzdłuż bułeczki, smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i na koniec posypujemy ziarnami słonecznika. Pieczemy w temp. 220 C przez ok. 20 min. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x