Pierożki są delikatne, lekko puchate. Samo ciasto nie jest słodkie, dlatego trzeba je po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować. Bardzo łatwo się je przygotowuje i mogą być wspaniałym zakończeniem wieczerzy wigilijnej. Pierożki szczęścia do dziś podaje się w niektórych domach razem z kompotem z suszonych owoców. Przepis: Słodka Kuchnia Polska.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 9 pierożków
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18 % ( ewentualnie jogurt naturalny )
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych
- 120 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 9 czubatych łyżeczek nadzienia z TEGO przepisu ( ewentualnie gotowa masa makowa )
DODATKOWO:
- jeden duży migdał ( sparzony i obrany ze skórki )
- cukier puder do oprószenia lub lukier cytrynowy
Do dużej miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy drożdże, śmietanę lub jogurt, skórkę z cytryny, sól oraz masło pokrojone w niewielkie kawałki. Wszystko razem łączymy do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji ciasto, które nie przykleja się do dłoni. Stolnicę lekko oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na gr. kilku milimetrów. Wykrawamy kwadraty o wym. 10 x10 cm, nakładamy po łyżeczce masy makowej. Do środka jednego z pierożków dodatkowo wkładamy migdał. Pierożki zlepiamy tworząc trójkąt, boki dociskamy widelcem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C i pieczemy ok. 25 min. do lekkiego zarumienienia boków. Po upieczeniu od razu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy cytrynowym lukrem ( cukier puder wymieszany z wodą i sokiem z cytryny ). Smacznego.
Komentarze