Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Słodkie bułeczki

Bułeczki cynamonowe z rodzynkami – przepis

Grudzień 15, 2012 , 9704 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
buleczki-cynamonowe-z-rodzynkami-2

Cynamonowe bułeczki wspaniale sprawdzą się w zimowym czasie, ponieważ idealnie komponują się z kubkiem gorącego mleka lub kakao. Rewelacyjnie pachną, a po pieczeniu w domu unosi się przez długi czas zapach cynamonu. Jeśli chcecie, aby bułeczki były delikatniejsze warto rozwałkowane ciasto posmarować masłem, posypać cynamonem i zwijać jak w przepisie.  Przepis z książki Chleb. Domowy wypiek. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 15 bułeczek

  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 75 g masła lub margaryny
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka, temp. pokojowa

 SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 50 g cukru
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 120 g rodzynek

 DODATKOWO:

  • 1 jajko roztrzepane z dwoma łyżkami mleka do posmarowania

 

W dużej misce łączymy mąkę z cukrem, solą i suchymi drożdżami ( ze świeżych wcześniej zrobić zaczyn ). Masło rozpuszczamy, mieszamy z ciepłym mlekiem i jajkami. Dodajemy do suchych składników i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na prostokąt o wym. 65×35 cm. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z dwoma łyżkami mleka. Składniki na nadzienie łączymy i równomiernie posypujemy rozwałkowane ciasto. Zwijamy jak roladę wzdłuż dłuższego boku, następnie kroimy ostrym nożem na ok. 15 części. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia ( ok. 45 min ). Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20 min do uzyskania złotej skórki. Bułeczki po upieczeniu studzimy przykrywając ściereczką kuchenną. Smacznego.

Komentarze

Dodaj komentarz