Rogaliki z tego przepisu są pulchne, delikatne, miękkie, a nadzienie słodkie i mocno migdałowe. Rewelacyjne do herbaty lub kubka mleka. Po zrobieniu porcji nie przetrwały nawet kilku godzin co może świadczyć o jednym, są przepyszne. Pamiętajcie, że wypieki drożdżowe są najlepsze w dniu pieczenia, niestety następnego dnia znacznie tracą swoją świeżość. Przepis z książki: Drożdżowe bułeczki i rogaliki ( po lekkiej modyfikacji ).
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 16 rogalików
- 500 g mąki tortowej
- 250 ml ciepłego mleka
- 40 g świeżych drożdży lub 20 g suchych
- 1 jajko
- 50 g masła, temp. pokojowa
- 60 g cukru
- 4 g cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
NADZIENIE:
- 300 g mielonych migdałów
- 240 g cukru pudru
- 10 g cukru waniliowego
- 2 białka
DODATKOWO:
- jajko roztrzepane z dwoma łyżkami mleka
- płatki migdałów do posypania wierzchu
ROGALIKI ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:
Rozkruszone drożdże mieszamy drewnianą łyżką ze 100 ml ciepłego mleka, 2 łyżkami mąki i 1 łyżeczką cukru. Rozczyn zostawiamy przykryty ściereczką kuchenną w ciepłym miejscu na 15 min. do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, jajko oraz rozczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto, następnie dodajemy masło i ponownie wyrabiamy do momentu, aż ciasto nie będzie kleiło się do dłoni ( ok. 5-10 min ).
ROGALIKI NA SUCHYCH DROŻDŻACH:
Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy, aż powstanie nie klejące się do dłoni ciasto.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Mielone migdały łączymy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i ubitymi białkami.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej wałkujemy koło o gr. kilku mm i dzielimy na ósemki. Na trójkąty nakładamy porcję nadzienia i rolujemy od szerszego końca do węższego. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godz. Napuszone smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20-25 min. Smacznego.
Komentarze