Znajdź swój przepis

Bułki hamburgerowe

2 stycznia, 2013

Bułki na hamburgery zazwyczaj kupowałam w sklepie, ale nie smakowały mi za bardzo i w pewnym momencie  zrezygnowałam na rzecz zwykłych bułek. Skusiłam się dopiero na wykonanie własnych po tym jak dostałam na gwiazdkę książkę, w której był mega prosty przepis na takie bułki. Moje zaskoczenie było niesamowite, ponieważ w niczym nie przypominały tych mało smacznych, spulchnionych chemią bułek. Zaraz po upieczeniu są bardzo mięciutkie, mają lekko chrupiącą skórkę i idealnie nadają się do komponowania własnych hamburgerów. Z czystym sumieniem polecam ten przepis, który na pewno Was nie zawiedzie:). Inspiracja: Chleb. Domowy wypiek.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 8 dużych bułeczek

  • 2  1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 g drożdży suchych lub 8 g świeżych
  • 1/3 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki ciepłej wody

 DODATKOWO:

  • żółtko wymieszane z łyżką mleka
  • 2 łyżki sezamu do posypania bułeczek

 

 BUŁKI ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:

Do miski wlewamy 3/4 szklanki ciepłej wody, dodajemy mleko w proszku, cukier oraz masło, mieszamy. Następnie dodajemy świeże drożdże i ponownie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. przykrywając ściereczką kuchenną. Po tym czasie do zaczynu dodajemy jajko, mąkę, sól i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto.

 BUŁKI Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:

Do miski przekładamy mąkę, mleko w proszku cukier, suche drożdże, sól, jajko, mieszamy. Następnie dodajemy 3/4 szklanki ciepłej wody i roztopione masło, zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto.

 Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Napuszone ciasto chwilę zagniatamy, następnie formujemy 8 kulek ( TUTAJ  znajdziecie filmik z odpowiednim kształtowaniem bułek ), które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczamy mocno dłonią, przykrawamy ściereczką i odstawiamy na 45 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem oraz posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy ok. 12-15 min. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Dlaczego mleko w proszku? Czy można je zastąpić zwykłym mlekiem? Pozdrawiam

  2. Dobry wieczór, mam pytanie o jajka, bo w przepisie, nie licząc żółtka do posmarowania bułek, jest zaznaczone 2 razy jajko, więc chciałam tylko doprecyzować ile powinno ich być? Pozdrawiam Asia

    1. aneta Autor says:

      To pomyłka tylko jedno dodajemy :)

  3. Witam, czy bułeczki (upieczone) można zamrozić? Będą tak samo dobre?asia

    1. Jeśli zamrozisz w dniu upieczenia na pewno będą tak samo dobre :) Odmrażaj je bez odwijania np. z folii, ponieważ wtedy ucieknie wilgoć i będą suche.

    2. Bardzo dziękuję, tak zrobię :) Miłego popołudnia.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x