Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Wielkanoc

Babka piaskowa śmietankowa – przepis

Marzec 20, 2013 , 73149 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
babka-piaskowa-smietankowa-1

Bardzo delikatne ciasto piaskowe z wyczuwalnym smakiem śmietankowym. Lekko wilgotne, puszyste, słodkie. Idealne na Wielkanoc lub po prostu do kawy. Wykonanie babki nie sprawia żadnych problemów, a smakiem możemy cieszyć się nawet kilka dni, jeśli jest szczelnie przechowywane. Przepis: A. Aszkiewicz, Słodka Kuchnia Polska.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 120 g masła lub margaryny
  • szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki śmietanki 12 %

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia

Białka oddzielamy od żółtek. Masło lub margarynę razem z przesianym cukrem pudrem miksujemy na puch i dodajemy po jednym żółtku. Następnie powoli wlewamy śmietankę cały czas miksując. Dodajemy przesiane przez sitko obie mąki, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia ok. 3 min. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C na ok. 45 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w formie na 10 min. i dopiero wtedy wyciągamy i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.

Komentarze

  • Odpowiedz Magda G. Sierpień 8, 2019 at 14:40

    Upieczona! Ale musiałam ją pilnować, piekłam ok. 15 minut dłużej. Warto było czekać ;) https://uploads.disquscdn.com/images/f7f4d550fc095b714088e29baeeb4308aa0986fa0f64338b0765187a9862739a.jpg

    • Odpowiedz Ilovebake Sierpień 8, 2019 at 15:12

      Idealna :)

  • Odpowiedz Magdalena G. Sierpień 20, 2018 at 16:18

    W jakiej foremce była pieczona babka (ile cm?)

    • Odpowiedz Ilovebake Sierpień 22, 2018 at 09:36

      W keksówce około 23×12 cm

  • Odpowiedz magda Grudzień 2, 2016 at 14:09

    Ta babka jest rewelacyjna!!!

  • Odpowiedz Kasia Luty 12, 2015 at 13:57

    A te budynie śmietankowe mają być z cukrem czy bez cukru? Bo nie jest napisane a to dość istotne, tak mi się przynajmniej wydaje.

    • Odpowiedz Ilovebake Luty 12, 2015 at 14:32

      Bez cukru ( torebeczki 2x po 40 g ) pozdrawiam

    Dodaj komentarz