Znajdź swój przepis

Drożdżowa babka wielkanocna

21 marca, 2013

Drożdżowa babka wielkanocna to już tradycja. Przyznaję, że jest trochę czasochłonna, ale raz w roku można pokusić się o jej wykonanie samodzielnie. Babka najlepsza jest w dniu pieczenia i maksymalnie dwa dni po, niestety ciasta drożdżowe nie zachowują długo swojej świeżości. Ciasto z tego przepisu jest pulchne, mięciutkie, lekko wilgotne i bardzo pyszne. Inspiracja z książki: A. Aszkiewicz, Słodka Kuchnia Polska. Pozdrawiam.

DROŻDŻOWA BABKA WIELKANOCNA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 1 duża baba lub 2 średniej wielkości

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 10 dużych żółtek lub 15 małych
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 120 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki rodzynek
  • duża szczypta soli
  • 60 g świeżych drożdży ( nie mogą być suche )
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 5 kropli esencji pomarańczowej ( niekoniecznie)

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

W ciepłym mleku rozprowadzamy świeże drożdże, następnie dodajemy łyżeczkę mąki, cukru i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem na gęsty kogel-mogel, następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, sól, cukier waniliowy, skórkę z pomarańczy i esencję. Lekko łączymy składniki, dodajemy resztę mąki. Wyrabiamy ciasto, aż będzie pulchne. Następnie wlewamy lekko ciepłe rozpuszczone masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto wchłonie całkowicie tłuszcz. Na koniec dodajemy rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy ( ja dodatkowo wysypałam kaszą manną ), u mnie dwie formy średniej wielkości. Ciasto powinno sięgać do 1/3 wysokości formy. Ponownie przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. godzinę ( duża forma ) lub 40-50 min. ( mniejsze ). Upieczone powinno być z wierzchu zarumienione z lekkim pęknięciem. Studzimy w formie ok. 15 min, następnie wyciągamy i przykrywamy ściereczką zostawiając do całkowitego ostudzenia.

Cukier puder mieszamy z gorącą wodą i sokiem z cytryny ( według upodobań można dolać więcej wody lub soku ), lukrujemy babę. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x