Bułeczki z krzyżykiem – hot cross buns pochodzą z kuchni brytyjskiej i tradycyjnie jadane są w Wielki Piątek przed świętami Wielkanocnymi. Rodzynki oraz skórka z pomarańczy nadają im bardzo ciekawego smaku. Możemy je podawać samodzielnie lub z masłem i konfiturą. Z przepisu: jothetartaqueen. Pozdrawiam.
BUŁECZKI Z KRZYŻYKIEM – HOT CROSS BUNS
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 15 bułeczek
- 300 ml mleka
- 50 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 75 g cukru pudru
- 1 łyżka oleju
- 7 g drożdży suchych
- 1 jajko
- 75 g rodzynek
- 40 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- starta skórka z jednej pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
SKŁADNIKI NA KRZYŻYKI:
- 75 g mąki pszennej
- ok. 10 łyżek wody
DODATKOWO:
- konfitura morelowa do posmarowania wierzchu ( ok. 4 łyżek )
Mleko doprowadzamy do wrzenia i dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy, aż będzie lekko ciepłe.
Mąkę dodajemy do miski razem z solą, cukrem pudrem oraz suchymi drożdżami. Robimy niewielkie wgłębienie i wlewamy ciepłe mleko,olej oraz lekko roztrzepane jajko. Ciasto wyrabiamy ok. 5 min. Następnie wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz.
Po tym czasie wsypujemy rodzynki, cynamon, kandyzowaną skórkę oraz startą świeżą skórkę z pomarańczy, chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 15 części ( może się lepić dlatego możemy pomagać sobie używając mąki ) formując bułeczki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości ( ok. 1 godz. ).
Mąkę mieszamy z wodą na gęstą masę, którą wkładamy do woreczka z lekko ściętym końcem lub szprycy. Tworzymy krzyżyki z masy na bułeczkach. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20 min.
Po lekkim ostudzeniu bułeczek smarujemy je podgrzaną konfiturą morelową. Smacznego.
Przyprawy do tych bułek to 1 łyżeczka kardamonu i 1 łyżeczka gałki muszkatałowej wtedy wychodzi oryginalny smak tych bułek.Polecam