Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Chleby

Chleb z ziarnami ( wieloziarnisty ) – przepis

April 4, 2013 , 13442 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
chleb-z-ziarnami

Bardzo prosty w wykonaniu chleb, który jest źródłem cennych witamin i mikroelementów. Można napisać, że jest to chlebek zdrowia. Trzymany w pojemniku na chleb utrzymuje swoją świeżość kilka dni. Zaraz po upieczeniu jest bardzo miękki, delikatny i pięknie pachnie. Przepis z lekką modyfikacją : Chleb. Domowy wypiek.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 bochenki

  • 1 kg mąki krupczatki
  • 50 g drożdży świeżych
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek ziaren słonecznika
  • 2 szklanki otrąb pszennych
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 l ciepłej wody

Mąkę, ziarna, otręby, sól, cukier i pokruszone drożdże dokładnie mieszamy i zalewamy 1 litrem ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy ( powinno być dosyć luźne ), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Po tym czasie ponownie chwilę wyrabiamy i przekładamy do dwóch keksówek ( wysmarowanych tłuszczem lub papierem do pieczenia ) o wym. 9 x 28 cm, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 230 C, aż skórka będzie dosyć mocno brązowa. Smacznego.

Komentarze

  • Reply Karolina March 17, 2015 at 18:40

    Czy zamiast krupczatki mogę dodać mąkę pełnoziarnistą ??

    • Reply Ilovebake March 17, 2015 at 19:19

      Nie jestem co do tego przekonana ponieważ mąka pełnoziarnista jest cięższa i może być zakalec. Nie ryzykowałabym.

    Leave a Reply