Masa z maku kojarzy mi się od razu ze świętami i makowcem. Bułeczki drożdżowe okazały się bardzo smacznym pomysłem na wykorzystanie maku, ale w prostszy sposób niż do makowca. Nie trzeba go mielić, a wystarczy gotować. Nadzienie możemy urozmaicić i dodać do niego rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 12-14 bułeczek
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml ciepłego mleka
- 2 łyżeczki suchych drożdży lub 16 g świeżych
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki cukru
- 28 g masła
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 1 szklanka maku
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki miodu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 jajko
DODATKOWO:
- żółtko wymieszane z mlekiem do posmarowania wierzchu
Mąkę przesiewamy przez sitko. Masło rozpuszczamy. Jajko miksujemy razem z solą i cukrem na jasną i puszystą masę. Do mąki dodajemy drożdże ( ze świeżych wcześniej robimy zaczyn ), mieszaninę z jajka oraz ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto, aż nie będzie kleiło się do dłoni ok. 15 min ( można delikatnie podsypać mąką, jeśli po tym czasie ciasto nadal się klei ). Pod koniec wyrabiania dodajemy letnie masło i ponownie wyrabiamy przez ok. 5-10 min. aż masło wchłonie się w ciasto. Ciasto przekładamy do miski, którą lekko smarujemy olejem lub masłem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz do podwojenia objętości.
Mak, mleko, miód i sól przekładamy do rondelka i gotujemy ok. 20 min. Po ugotowaniu w masie nie powinno być prawie w ogole mleka, jeśli jest go za dużo należy odcedzić przez sitko. Do masy dodajemy sok z cytryny. Roztrzepane jajko dodajemy do masy szybko mieszając i zostawiamy do ostudzenia.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, aby je odgazować. Stolnicę oprószamy mąką i wałkujemy ciasto o wymiarach 30 x 76 cm. Na ciasto wykładamy równomiernie ostudzoną masę makową, zostawiając ok. 3 cm od brzegów wolnego miejsca. Ciasto delikatnie zwijamy jak roladę i wykrawamy ostrym nożem kawałki o szerokości ok. 5-7 cm. Każdy kawałek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach i przykrywamy ściereczką na ok. 15 min. Przed pieczeniem smarujemy wierzch każdego kawałka żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20-25 min, aż wiech bułeczek będzie miał złoty kolor. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem. Smacznego.
Komentarze