Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka kruche, Rogaliki

Kruche rogaliki z marmoladą – przepis

Listopad 14, 2013 , 198670 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
kruche-rogaliki-z-marmolada-3

Wszyscy znamy rogaliki drożdżowe, ale równie smaczne są te w wersji kruchej. Najlepiej smakują z filiżanką herbaty lub kawy. Ciasto możemy przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, a kiedy będziemy mieć ochotę na rogaliki w chwilę je uformować i upiec. Zachowują swoją świeżość nawet kilka dni. Rogaliki kruche w przeciwieństwie do drożdżowych są niewielkich rozmiarów. Do środka możemy dodać dowolne nadzienie, ale najlepsza jest dosyć twarda marmolada, ponieważ podczas pieczenia nie będzie wypływać. Wierzch możemy oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Inspiracja: Filonek. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 35 rogalików

  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny ( prosto z lodówki )
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18 %
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli

 

DODATKOWO:

  • marmolada np. wieloowocowa
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy i dodajemy zimne masło pokrojone na niewielkie kawałki. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder oraz sól, wszystko razem szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy na 2-3 godz do lodówki, a najlepiej na całą noc. Schłodzone ciasto dzielimy na trzy części i każdy kawałek rozwałkowujemy ( podsypując mąką ) na grubość ok. 2 mm. Przy pomocy dużego talerza lub innego okrągłego naczynia wykrawamy koło. Dzielimy na 8 części i na każdej nakładamy kleks z marmolady. Zwijamy od szerszej strony do węższej, końce lekko przybliżając ku sobie. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C na ok. 15 min. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego.

Komentarze

  • Odpowiedz Dorota W. Marzec 14, 2017 at 15:43

    Ja dzisiaj zrobiłam te rogaliki. I wyszły super tylko nie miałam marmolady tylko dżem i się trochę wylał dżem :)Dzięki za przepis. Będę częściej robić. Po prostu pycha. Każdemu polecam

    • Odpowiedz Ilovebake Marzec 15, 2017 at 07:56

      Dziękuję :)

  • Odpowiedz Kryskaxd Październik 13, 2016 at 12:38

    A dlaczego w składzie nie ma proszku do pieczenia ? Czy rogaliki bez niego urosną?

    • Odpowiedz Ilovebake Październik 13, 2016 at 16:12

      To są rogaliki kruche :) nie muszą rosnąć :)

      • Odpowiedz Kryskaxd Październik 22, 2016 at 14:08

        Dziękuję! są przepyszne. Wreszcie znalazłam idealny przepis *_* mmmm !

  • Odpowiedz Patrycja Luty 11, 2016 at 14:42

    Zrobiłam dziś ciasto żeby jutro uformować rogaliki, tylko czy powinnam się martwić ze ciasto się aż tak dobrze siebie nie trzymało?

  • Odpowiedz Ilovebake Marzec 18, 2015 at 12:06

    Uff jak dobrze, ze smakowalo :-D szkoda, ze nie dalas fotki jak wyszly zawsze mnie to ciekawi. Pozdrawiam :-D

  • 1 2

    Dodaj komentarz