Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Ciasta drożdżowe, Słodkie bułeczki

Drożdżówka cynamonowo – marcepanowa mistrza cukierników Pawła Małeckiego – przepis

Listopad 21, 2013 , 13139 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
warkocz-cynamonowo-marcepanowy

Jak tylko zobaczyłam na stronie Lidla przepis na warkocz drożdżowy mistrza Polski cukierników Pawła Małeckiego wiedziałam, że koniecznie muszę go wypróbować. Uwielbiam cynamon, a marcepan mogę jeść bez żadnych dodatków, oba te składniki sprawiają, że silniej odczuwam nastrój świąteczny. Drożdżówka może wydawać się trudna, ale to tylko pozory. Przepis jest tak genialnie odmierzony, że nie trzeba dodawać więcej mąki czy drożdży. Rewelacyjnie się wyrabia, a z formowaniem elastycznego ciasta nie ma żadnych problemów. Nadzienie jest bardzo słodkie, aromatyczne z odrobiną alkoholu. Przepyszna drożdżówka, którą warto upiec przed świętami, aby w domu unosił się cudowny zapach. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka 3,2 %
  • 22 drożdży świeżych lub 11 g suchych
  • 30 g cukru
  • 40 g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 200 g marcepanu
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 50 g cukru pudru
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 20 ml rumu

 

DODATKOWO:

  • białko do posmarowania wierzchu
  • płatki migdałów do posypania
  • podgrzany miód do polania

 

CIASTO ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:

Świeże drożdże ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Mleko podgrzewamy ( nie może być gorące ) i łączymy z utartymi drożdżami. Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie i wlewamy do niego utarte drożdże z mlekiem. Łączymy delikatnie z połową mąki i zostawiamy przykrywając ściereczką na ok. 15-20 min. Rozczyn powinien urosnąć, jeśli nie podwoił objętości należy go wyrzucić i przygotować go raz jeszcze. Wyrośnięty rozczyn łączymy z resztą mąki, żółtkami, roztopionym masłem oraz szczyptą soli. Ciasto wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok. 1,5 h ).

CIASTO Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:

Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka oraz ciepłe mleko. Chwilę wyrabiamy i dodajemy roztopione masło. Ponownie wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie przyklejało się do dłoni. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok. 1,5 h ).

————————————

Marcepan ucieramy z białkami. Następnie dodajemy zmielone migdały i cukier puder, łączymy. Na koniec dodajemy cynamon oraz rum, ponownie łączymy.

Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, aby je odgazować. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach 30×40 cm i grubości ok. 3-4 mm. Na tak przygotowane ciasto wykładamy równomiernie nadzienie i zwijamy tak samo jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Końce możemy lekko przyciąć nożem, aby je wyrównać. Zwinięte ciasto delikatnie spłaszczamy dłonią i przecinamy wzdłuż na 3 części. Zaplatamy jak warkocz, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Końce ciasta delikatnie zawijamy pod spód warkocza. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20-25 min do napuszenia. Po tym czasie warkocz smarujemy lekko ubitym białkiem i posypujemy obficie płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C na ok. 30-35 min. Drożdżówka powinna być dosyć mocno zarumieniona. Po ostudzeniu polewamy wierzch ciasta płynnym miodem. Smacznego.

Komentarze

Dodaj komentarz