Znajdź swój przepis

Migdałowe rogaliki z cynamonową posypką

3 grudnia, 2013

Bardzo kruche i cudownie pachnące migdałowe rogaliki. Ciasto może być lekko problematyczne, ponieważ dodatek zmielonych migdałów powoduje, że ciasto ma tendencję do słabego trzymania się ze sobą. Pomocna będzie tutaj mąka, którą należy podsypywać podczas wałkowania. Inspiracja: Mistrz Polski Cukierników, Paweł Małecki.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok 3 blaszki rogalików

  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 2 żółtka
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 laska wanilii ( niekoniecznie )

 SKŁADNIKI NA POSYPKĘ:

  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

 Mąkę przesiewamy dodajemy zmielone migdały, cukier, żółtka, nasionka z laski wanilii ( niekoniecznie ) oraz miękkie masło. Za pomocą noża siekamy i łączymy wszystkie składniki. Następnie zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na ok. 3-4 mm ( wałkowanie jest dosyć trudne, ponieważ ciasto się rozpada, ale podsypywanie mąką powinno pomóc ). Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, w każdym ponownie szklanką wykrawamy pół księżyce. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 12-14 min. Rogaliki powinny być zarumienione.

Składniki na posypkę łączymy razem. Zaraz po wyjęciu rogalików z piekarnika obtaczamy je w posypce. Przechowujemy w słoiku lub pojemniku razem z posypką. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Spędziłam z 2h wycinając półksiężyce, bo ciasto faktycznie bardzo trudne do wałkowania, ale było warto – są bardzo kruche i delikatne, niestety bardzo łatwo się łamią, ale są bardzo smaczne. Zamiast cynamonowej posypki pomaczałam je w czekoladzie gorzkiej i mlecznej :)

    1. Ilovebake says:

      :) super

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x