Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta biszkoptowe

Domowy sękacz z formy – przepis

Grudzień 5, 2013 , 11842 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
sękacz

Sękacz uwielbiałam w dzieciństwie, od zawsze gościł na naszym stole w każde święta. Dla osób, które nigdy nie spotkały się z tradycyjnym ciastem tłumacze: Sękacz jest to ciasto biszkoptowo- tłuszczowe, pieczone na obracającym się rożnie. Na każdą upieczoną warstwę ciasta wylewa się kolejną tworząc coś w rodzaju ściętego pnia drzewa. Sękacz jest regionalnym specjałem Podlasia. Inspiracja: biedronka. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 7 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka rumu ( niekoniecznie )

 

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia wierzchu

 

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną i dodajemy cały czas ucierając do żółtek. Na koniec dodajemy zmielone migdały i rum. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą z żółtek, aby ciasto było jak najbardziej puszyste. Tortownicę o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy kaszką manną. Na dno formy wylewamy niewielką ilość ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 C na ok. 10 min do lekkiego zarumienienia. Postępujemy dokładnie tak samo z każdą kolejną warstwą ciasta, aż do wyczerpania składników. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.

Komentarze

Dodaj komentarz