Znajdź swój przepis

Ciastka czekoladowe z karmelowym nadzieniem – przepis

8 stycznia, 2014

Mega czekoladowe, bardzo aromatyczne ciasteczka, które kuszą swoim karmelowym nadzieniem. Ja do przepisu wybrałam moje ulubione kruche „krówki”, jeśli lubicie ciągnące sprawdzą się równie dobrze. Ciasteczka obtaczamy w cukrze ( dowolny ) i uzyskujemy podczas pieczenia efekt popękanej skorupki. Przechowywane w pojemniku mogą leżeć nawet do 2 tygodni. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 20 ciastek

  • 180 g mąki
  • 35 g kakao
  • 140 g cukru
  • 110 g masła, miękkiego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel esencji śmietankowej

 

DODATKOWO:

  • ok. 10 cukierków „ krówek ”
  • cukier puder, kryształ lub drobny cukier do obtoczenia

Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukier, jajko, masło oraz esencję, wszystko razem szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy na pół godz. do lodówki. Każdy cukierek przekrawamy na pół. Schłodzone ciasto dzielimy na części, każda po około 25 g. Z ciasta formujemy kuleczki, które spłaszczamy i wkładamy do środka po pół cukierka. Formujemy dłońmi kulkę tak, aby cały cukierek był pokryty ciastem. Obtaczamy w cukrze pudrze lub zwykłym cukrze ( ja obtoczyłam w drobnym cukrze do pieczenia ). Postępujemy dokładnie tak samo z każdą częścią ciasta. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach od siebie. Pieczemy w temp. 190 C przez ok. 8 min. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Chyba zrobiłem coś źle, bo ciastka trochę się rozlewają i po 8 minutach nie są upieczone

  2. PinchOfKitchen says:

    Muszą być pyszne:)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x