Znajdź swój przepis

Pączki z Nowego Orleanu (Beignets) – przepis

29 stycznia, 2014

Beignets, czyli pączki wykonane z ciasta parzonego lub drożdżowego. Zyskały bardzo dużą popularność w USA, gdzie podawane są na różne sposoby. W Nowym Orleanie serwowane są oprószone cukrem pudrem do kawy z mlekiem lub cykorii. Pączki bardzo dobrze smakują bez dodatków i muszą być jedzone świeże zaraz po usmażeniu. Na drugi dzień zupełnie tracą swoje walory smakowe. Zachęcam do spróbowania w tłusty czwartek. Inspiracja: ponchiki. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 2 duże talerze pączków

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 jajka, temp. pokojowa
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub zapachu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka suchych drożdży ( instant )
  • 3 szklanki mąki pszennej typ. 650
  • 2 łyżki oleju

 

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia
  • olej do smażenia

 

W miseczce mieszamy ciepłą wodę razem z łyżką cukru oraz drożdżami. Odstawiamy na 5 min, aby zaczyn mógł urosnąć ( jeśli nie urośnie wykonujemy od nowa ). W oddzielnej miseczce miksujemy jajka, pozostały cukier ( 3 łyżki ), 2 łyżki oleju, sól oraz wanilię. Następnie dodajemy zaczyn drożdżowy oraz mąkę. Miksujemy całość używając końcówki do chleba tzw. haka. Ciasto powinno być dosyć wilgotne. Miskę z ciastem owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. 1 godz. lub do momentu, aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i każdą część przekładamy na dobrze oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy każdą część ciasta na ok. 30×22 cm i wycinamy kawałki o wymiarach ok 7 cm. Ciasto będzie dosyć lepkie i delikatne, dlatego należy je oprószać mąką, aby się nie przyklejało do stolnicy. Smażymy w temp. 180 C z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia. Oprószamy cukrem pudrem lub podajemy samodzielnie. Podajemy zaraz po usmażeniu. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x