Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Torty

Ciasto Rafaello na biszkopcie – przepis

Styczeń 31, 2014 , 877703 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciasto-rafaello-5

Wszystkim dobrze znane i przez większość uwielbiane – ciasto a la rafaello. Po zjedzeniu jednego kawałka można o nim tylko jedno napisać ” niebo w gębie”. Biszkopt jest lekki, puszysty i delikatny, natomiast masa dosyć gęsta i nie przesłodzona. Jeśli lubicie ciasta z alkoholem do masy można dodać niewielką ilość np. malibu. Najlepiej smakuje na drugi dzień po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Ciasto przed podaniem należy wyciągnąć z chłodnego miejsca i podawać w temp. pokojowej. Doskonale sprawdzi się na urodziny lub inną okazję. Całość tworzy wspaniały deser, który zachwyci na pewno nie jedno podniebienie. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 budyń śmietankowy ( proszek )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY:

  •  3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 200 g wiórków kokosowych

 

DODATKOWO:

  • wiórki kokosowe do obsypania wierzchu
  • 1 łyżka cukru pudru

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy przez ok. minutę, aż masa stanie się mocno gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy żółtka, po dodaniu każdego miksując, olej oraz stopniowo mąkę z budyniem oraz proszkiem. Miksujemy na wolnych obrotach. Ciasto dzielimy na dwie części i przelewamy do dwóch tortownic o śr. 26 cm i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15 min. do tzw. suchego patyczka.

W 1,5 szklanki mleka rozpuszczamy przesianą mąkę pszenną. Drugą część mleka zagotowujemy razem z cukrem. Gotujące się mleko zestawiamy z ognia i wlewamy stopniowo, cały czas mieszając trzepaczką mieszaninę mleka z mąką. Ponownie wstawiamy na ogień i chwilę gotujemy, cały czas mieszając, aż masa mocno zgęstnieje. Odstawiamy, owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękką margarynę lub masło chwilę miksujemy razem z olejkiem śmietankowym. Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując. Po całkowitym wymieszaniu masła z budyniem dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.

Na jeden blat biszkoptowy wykładamy połowę masy, następnie układamy drugi biszkopt lekko dociskając i smarujemy pozostałą masą całe ciasto razem z bokami. Na koniec ciasto dekorujemy wiórkami kokosowymi wymieszanymi z cukrem pudrem. Smacznego.

Wskazówka: biszkopt można nasączyć np. sokiem z ananasa lub mieszanką wody z alkoholem.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy a la Rafaello.

Komentarze

  • Odpowiedz Sezon N. Luty 5, 2015 at 13:46

    Można kupić w Lidlu.

  • Odpowiedz Kinga Styczeń 3, 2015 at 17:15

    Wypróbowałam pani przepis i nie zawiodłam się.Polecam!!!

    • Odpowiedz Ilovebake Styczeń 5, 2015 at 12:48

      :) cieszę się i dziękuję za skorzystanie z mojej strony

  • Odpowiedz Nowa Grudzień 23, 2014 at 13:54

    Jestem w trakcie robienia . Wszystko wychodzi narazie idealnie,zostało przełożenie kremem . Mam 15 lat i lubię modzić w kuchni, ciasto wygląda obłędnie, dziękuję bardzo za udostępnienie przepisu ! ;)

    • Odpowiedz Ilovebake Grudzień 23, 2014 at 16:17

      Wow 15 lat i już pieczesz :) podziwiam

      • Odpowiedz Midux Grudzień 24, 2014 at 12:55

        Ja mam 13 i piekę :D

  • Odpowiedz Marta Wrzesień 12, 2014 at 13:07

    Witam ! Przeglądając przepisy na „rafaello” nie
    dało się obejść tego cuda ! Biszkopt upiekłam wieczorem, a na dzisiaj został
    tylko albo aż krem i wykończenie. Niestety musiałam za szybko wsypać mąkę do
    mleka albo za słabo trzepać, bo zrobiły mi się grudki :/ ale jakoś przez sitko
    je rozdrobniłam i jest oki – może jakaś rada na przyszłość żeby ominąć
    ceregiele z sitkiem ? Efekt końcowy olśniewający :) Dzięki za przepis !

    • Odpowiedz Ilovebake Wrzesień 12, 2014 at 14:45

      Dziękuję bardzo za miło komentarz :) Ja czasami mam taki patent, że dodaję rozpuszczoną mąkę do jeszcze nie gotującego się mleka, ale już gorącego. Trochę dłużej czekam na zgęstnienie, ale wtedy mogę kontrolować bo budyń nie robi się tak szybko :) pozdrawiam i zaglądaj do mnie częściej

  • Odpowiedz Paulina L. Sierpień 27, 2014 at 12:41

    Wygląda świetnie, ale nie rozumiem jednej części ” Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując. Po całkowitym wymieszaniu masła z budyniem dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.” Skąd ten budyń? W składnikach był podany sam proszek i został wykorzystany na samym początku;-)

    • Odpowiedz Ilovebake Sierpień 27, 2014 at 13:07

      Budyń wykonujemy własny z mleka, cukru i mąki i później łączymy z masłem. Proszek budyniowy gotowy dodajemy do biszkoptu :)

      • Odpowiedz Paulina L. Sierpień 30, 2014 at 16:52

        Aha, czyli są potrzebne 2budynie, jeden do biszkoptu(proszek), A drugi do masy?

        • Odpowiedz Ilovebake Sierpień 30, 2014 at 17:01

          Tak. Jeden to proszek budyniowy ze sklepu, a drugi domowy wykonujemy
          własnoręcznie. Oczywiście można iść szybszą drogą i dodać do kremu
          zamiast domowego ten ze sklepu, ale domowy jest lepszy :)

          • Paulina L. Sierpień 31, 2014 at 16:08

            Teraz rozumiem;-) nie wiedziałam,że można w ten sposób i z tych składników zrobić budyń, dziękuję za szybką odpowiedź;-);-)

          • Ilovebake Sierpień 31, 2014 at 16:11

            nie ma za co :)

    1 2 3 6

    Dodaj komentarz