Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Torty

Ciasto Rafaello na biszkopcie – przepis

January 31, 2014 , 886173 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciasto-rafaello-5

Wszystkim dobrze znane i przez większość uwielbiane – ciasto a la rafaello. Po zjedzeniu jednego kawałka można o nim tylko jedno napisać ” niebo w gębie”. Biszkopt jest lekki, puszysty i delikatny, natomiast masa dosyć gęsta i nie przesłodzona. Jeśli lubicie ciasta z alkoholem do masy można dodać niewielką ilość np. malibu. Najlepiej smakuje na drugi dzień po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Ciasto przed podaniem należy wyciągnąć z chłodnego miejsca i podawać w temp. pokojowej. Doskonale sprawdzi się na urodziny lub inną okazję. Całość tworzy wspaniały deser, który zachwyci na pewno nie jedno podniebienie. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 budyń śmietankowy ( proszek )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY:

  •  3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 200 g wiórków kokosowych

 

DODATKOWO:

  • wiórki kokosowe do obsypania wierzchu
  • 1 łyżka cukru pudru

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy przez ok. minutę, aż masa stanie się mocno gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy żółtka, po dodaniu każdego miksując, olej oraz stopniowo mąkę z budyniem oraz proszkiem. Miksujemy na wolnych obrotach. Ciasto dzielimy na dwie części i przelewamy do dwóch tortownic o śr. 26 cm i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15 min. do tzw. suchego patyczka.

W 1,5 szklanki mleka rozpuszczamy przesianą mąkę pszenną. Drugą część mleka zagotowujemy razem z cukrem. Gotujące się mleko zestawiamy z ognia i wlewamy stopniowo, cały czas mieszając trzepaczką mieszaninę mleka z mąką. Ponownie wstawiamy na ogień i chwilę gotujemy, cały czas mieszając, aż masa mocno zgęstnieje. Odstawiamy, owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękką margarynę lub masło chwilę miksujemy razem z olejkiem śmietankowym. Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując. Po całkowitym wymieszaniu masła z budyniem dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.

Na jeden blat biszkoptowy wykładamy połowę masy, następnie układamy drugi biszkopt lekko dociskając i smarujemy pozostałą masą całe ciasto razem z bokami. Na koniec ciasto dekorujemy wiórkami kokosowymi wymieszanymi z cukrem pudrem. Smacznego.

Wskazówka: biszkopt można nasączyć np. sokiem z ananasa lub mieszanką wody z alkoholem.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy a la Rafaello.

Komentarze

  • Reply Danuta G. September 7, 2015 at 15:05

    Rewelacja pieklam na kumunie wnuka zachwyt

  • Reply paulina March 25, 2015 at 20:27

    Dobry wieczór chciałam zapytać o ten budyń własnej roboty własnie robie to ciasto i budyń w smaku jest troche mączny mało smaczny co prawda jeszcze nie wystygł ale mam obawy co do niego i nie wiem czy mieszać go z masłem i wiórkami czy dokonać jakiejś modyfikacji?

    • Reply Ilovebake March 25, 2015 at 20:48

      Hej, jesli jest za malo slodki mozesz dodac wiecej cukru, ale uwierz mi po dodaniu masla i wiorkow masa bedzie lepsza. A pozatym krem w polaczeniu z ciastem bedzie super zobaczysz. Ja po zrobieniu dostawalam same pochwaly :-)

  • Reply yotwu March 14, 2015 at 18:44

    Upieklam sobie na urodziny ale lekko zmodyfikowany. Zamiast domowego budyniu uzylam kupnego kokosowego i dodalam ananas z puszki. Co do biszkoptu to nie moge przestac sie zachwycac! Cudownie rosnie, malo opada, jest wilgotny i przepyszny!

    • Reply Ilovebake March 14, 2015 at 18:57

      Cieszie sie tylko szkoda, ze nie moge zobaczyc jak wyszedl moze nastepnym razem? ☺ Biszkopt mniej opada poniewaz jest na proszku budyniowym. Dzieki wielkie za komentarz

      • Reply yotwu March 21, 2015 at 08:39

        Udalo mi sie zrobic zdjecie ostatniego kawalka.

        • Reply Ilovebake March 21, 2015 at 08:53

          Perfekcyjnie mogłabym nawet powiedzieć, że lepiej ode mnie :) hihi

  • Reply kasia February 14, 2015 at 21:29

    Wlasnie robie budyn. Ale niestty mi nie wyszedl. Rozpuscilam make w mleku, zagotowalam mleko I cukier, wymieszalam z pierwsza mieszanina, ale gdy ponownie postawilam na gaz wyszly straszne grudy, to chyba maka. Dlaczego tak sie stalo?

    • Reply Ilovebake February 14, 2015 at 21:36

      Czy przesialas make? Jesli tak to moze za wolno mieszalas podczas gestnienia masy. Budyn jesli nie ma duzo grudek wystarczy przepuscic przez sitko.

      • Reply Marlena April 15, 2015 at 14:26

        Zmiksować blenderem :)

  • Reply Weronika95 February 8, 2015 at 14:03

    czy mogę upiec w jednej tortownicy biszkopt i poprostu przekroić na pół?

    • Reply Ilovebake February 8, 2015 at 14:26

      Oczywiscie :)

    1 2 3 4 6

    Leave a Reply