Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Torty

Ciasto Rafaello na biszkopcie – przepis

January 31, 2014 , 886177 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciasto-rafaello-5

Wszystkim dobrze znane i przez większość uwielbiane – ciasto a la rafaello. Po zjedzeniu jednego kawałka można o nim tylko jedno napisać ” niebo w gębie”. Biszkopt jest lekki, puszysty i delikatny, natomiast masa dosyć gęsta i nie przesłodzona. Jeśli lubicie ciasta z alkoholem do masy można dodać niewielką ilość np. malibu. Najlepiej smakuje na drugi dzień po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Ciasto przed podaniem należy wyciągnąć z chłodnego miejsca i podawać w temp. pokojowej. Doskonale sprawdzi się na urodziny lub inną okazję. Całość tworzy wspaniały deser, który zachwyci na pewno nie jedno podniebienie. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 budyń śmietankowy ( proszek )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY:

  •  3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 200 g wiórków kokosowych

 

DODATKOWO:

  • wiórki kokosowe do obsypania wierzchu
  • 1 łyżka cukru pudru

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy przez ok. minutę, aż masa stanie się mocno gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy żółtka, po dodaniu każdego miksując, olej oraz stopniowo mąkę z budyniem oraz proszkiem. Miksujemy na wolnych obrotach. Ciasto dzielimy na dwie części i przelewamy do dwóch tortownic o śr. 26 cm i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15 min. do tzw. suchego patyczka.

W 1,5 szklanki mleka rozpuszczamy przesianą mąkę pszenną. Drugą część mleka zagotowujemy razem z cukrem. Gotujące się mleko zestawiamy z ognia i wlewamy stopniowo, cały czas mieszając trzepaczką mieszaninę mleka z mąką. Ponownie wstawiamy na ogień i chwilę gotujemy, cały czas mieszając, aż masa mocno zgęstnieje. Odstawiamy, owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękką margarynę lub masło chwilę miksujemy razem z olejkiem śmietankowym. Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując. Po całkowitym wymieszaniu masła z budyniem dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.

Na jeden blat biszkoptowy wykładamy połowę masy, następnie układamy drugi biszkopt lekko dociskając i smarujemy pozostałą masą całe ciasto razem z bokami. Na koniec ciasto dekorujemy wiórkami kokosowymi wymieszanymi z cukrem pudrem. Smacznego.

Wskazówka: biszkopt można nasączyć np. sokiem z ananasa lub mieszanką wody z alkoholem.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy a la Rafaello.

Komentarze

  • Reply Marlena December 9, 2015 at 23:03

    Biszkopt wyszedl duzy wiec przekroilam na 3 czesci. Na gore dodałam ananas i dobrze sie komponuje. Ciasto 1 klasa!

    • Reply Ilovebake December 10, 2015 at 07:06

      bardzo się ciesze :)

  • Reply Marlena December 7, 2015 at 00:06

    To jutro działam z rafaello :)

  • Reply Betina321 December 1, 2015 at 23:09

    Wygląda wspaniale… Czy jeśli upiekę biszkopt w formie 20 cm, to da się go przekroić na 3 blaty? Gdzie kupię takie płatki kokosowe?

    • Reply Ilovebake December 2, 2015 at 07:21

      Witam, powinno wystarczyć na 3 blaty :) a tzw. chipsy kokosowe kupuje czasami na allegro

      • Reply Betina321 December 2, 2015 at 22:25

        Bardzo dziękuję za odpowiedź. :-) Jeszcze tylko jedno pytanie. Ten budyń w proszku to mniejsze czy większe opakowanie?

        • Reply Ilovebake December 3, 2015 at 07:05

          mniejsze 40g :)

  • Reply nela November 27, 2015 at 10:08

    pierszy raz robilam rafaello i nie moglam zdecydowac sie na przepis. wybrałam Pani i powiem szczerze ze to byl strzal w przyslowiowa 10 :) co prawda nie posiadam 2 tortownic (w kuchni jestem amatorem ale wielkim lasuchem :) ) ale biszkopot spokojnie wyrosl na jednej tylko zmiejszylam tem do 170 i pieklam poprostu do suchego patyczka :) ciesto wyszlo super! krem poprostu rewelacja, jest odpowiednio slodki i konsystencja bardzo fajna bo sie nie rozpada :) w imieniu moim i reszty pochlaniaczy tego ciasta dziekuje za przepis :)

    • Reply Ilovebake November 27, 2015 at 18:32

      :) bardzo sie ciesze, ze smakowalo i zapraszam czesciej po inne przepisy :D

  • Reply Monika October 18, 2015 at 15:36

    A czy zechciałaby Pani podać proporcje do blaszki do pieczenia o wymiarach 30cmx40cm? Szczególnie biszkoptu. Z góry dziękuję za spełnienie mojej prośby.

    • Reply Ilovebake October 18, 2015 at 15:48

      Zrobiłabym z 1,5 porcji składników lub podwoiłabym dla pewności :) Jeśli wyszedłby wyższy biszkopt można by było przekroić na 3 cześć :)

    1 2 3 4 5 6

    Leave a Reply