Wszystkim dobrze znane i przez większość uwielbiane – ciasto a la rafaello. Po zjedzeniu jednego kawałka można o nim tylko jedno napisać ” niebo w gębie”. Biszkopt jest lekki, puszysty i delikatny, natomiast masa dosyć gęsta i nie przesłodzona. Jeśli lubicie ciasta z alkoholem do masy można dodać niewielką ilość np. malibu. Najlepiej smakuje na drugi dzień po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Ciasto przed podaniem należy wyciągnąć z chłodnego miejsca i podawać w temp. pokojowej. Doskonale sprawdzi się na urodziny lub inną okazję. Całość tworzy wspaniały deser, który zachwyci na pewno nie jedno podniebienie. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki oleju
- 1 budyń śmietankowy ( proszek )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- kilka kropel aromatu śmietankowego
- 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 200 g wiórków kokosowych
DODATKOWO:
- wiórki kokosowe do obsypania wierzchu
- 1 łyżka cukru pudru
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy przez ok. minutę, aż masa stanie się mocno gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy żółtka, po dodaniu każdego miksując, olej oraz stopniowo mąkę z budyniem oraz proszkiem. Miksujemy na wolnych obrotach. Ciasto dzielimy na dwie części i przelewamy do dwóch tortownic o śr. 26 cm i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15 min. do tzw. suchego patyczka.
W 1,5 szklanki mleka rozpuszczamy przesianą mąkę pszenną. Drugą część mleka zagotowujemy razem z cukrem. Gotujące się mleko zestawiamy z ognia i wlewamy stopniowo, cały czas mieszając trzepaczką mieszaninę mleka z mąką. Ponownie wstawiamy na ogień i chwilę gotujemy, cały czas mieszając, aż masa mocno zgęstnieje. Odstawiamy, owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękką margarynę lub masło chwilę miksujemy razem z olejkiem śmietankowym. Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując. Po całkowitym wymieszaniu masła z budyniem dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
Na jeden blat biszkoptowy wykładamy połowę masy, następnie układamy drugi biszkopt lekko dociskając i smarujemy pozostałą masą całe ciasto razem z bokami. Na koniec ciasto dekorujemy wiórkami kokosowymi wymieszanymi z cukrem pudrem. Smacznego.
Wskazówka: biszkopt można nasączyć np. sokiem z ananasa lub mieszanką wody z alkoholem.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy a la Rafaello.
Komentarze
Udało się , bardzo smaczne !
https://uploads.disquscdn.com/images/b62590fcce1cf0e9b354dc2b4f7d58e25dd05c6bf06b27cd32a369a43a7dfec3.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/d5f965b193d75e353262b30d4a6a2d2a3f8f7c14c10011b58c9985d0ceb17a46.jpg
Świetnie
dziękuję za zdjęcia
Mmmm…. Zaletą ciast jest to, że piecze się je na tyle duże, że wystarczają na dłużej. A rafaello już dawno nie jadłam… Szkoda, że u mnie z pieczeniem w kratkę – raz mi coś wychodzi, raz nie. Takiego jak na zdjęciach na pewno nie zrobię, nie mam aż tak wprawionej ręki. Ciekawa jestem, po jakim czasie można już tworzyć takie cuda. Pewnie w cukiernictwie spędziło się sporo lat. Na gospodynię domową mi to nie wygląda
Czy można z tego przepisu na krem zrobic inny smak ? np. z dodatkiem kawy albo kakao ?
Myślę, że można łączyć np. z kawą, cappuccino lub kakao oraz nutellą
zrobilam chlodzi sie:)
a mi masa wyszla gumowa dlaczego? :O