Najpyszniejsza babka drożdżowa jaką jadłam, według staropolskiej receptury. Bardzo delikatna, puszysta i lekko wilgotna. Sekretem jest dobre zmiksowanie żółtek z cukrem na kogel-mogel. Struktura ciasta staje się wtedy o wiele lżejsza. Babka z tego przepisu pozostanie na stałe na Naszym wielkanocnym stole i mogę ją bardzo polecić. Przepis: Słodka kuchnia Polska A. Aszkiewicz. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA BABKĘ:
- 2 1/4 szklanki mąki tortowej
- 60 g masła lub margaryny, roztopionej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 6 żółtek
- 30 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki rodzynek
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- sok wyciśnięty z połowy mandarynki
- 1 nakrętka białego rumu
- 2-3 łyżki gorącej wody
DODATKOWO:
- żółtko
- 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temp. pokojową. Zaczyn wykonujemy z dodatkowej ilości składników.
Dwie łyżki mleka lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy drewnianą łyżką do rozpuszczenia. Następnie łączymy z łyżeczką przesianego cukru pudru oraz łyżeczką mąki. Mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min do wyrośnięcia ( jeśli zaczyn nie podrośnie należy wykonać go od nowa ).
1/4 szklanki przesianej mąki zalewamy gorącym mlekiem ( 1/4 szklanki ) i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Do przestudzonej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn i delikatnie łączymy drewnianą łyżką, zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Żółtka miksujemy z przesianym cukrem pudrem na jasna i puszystą masę ( im lepiej zmiksowane, tym babka będzie delikatniejsza ). Kogel-mogel dodajemy do wyrośniętego zaczynu razem z przesianą resztą mąki, solą oraz wanilią, chwilę mieszamy łyżką. Gdy składniki będą połączone dodajemy roztopione i lekko ciepłe masło lub margarynę. Wyrabiamy ciasto, najlepiej dłoni nie spiesząc się, aż nie będzie przywierać do miski. Najlepiej wyrabiać ok. 20 min, wtedy ciasto będzie delikatne i puszyste. Pod koniec wykonujemy lekkie wgłębienie w gotowym cieście i dodajemy rodzynki, chwilę wyrabiamy. Przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Ciasta nie powinno być więcej niż 1/3 objętości. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1 godz. Przed pieczeniem smarujemy wiech babki jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 20-30 min, do zarumienienia wierzchu ciasta.
Gotowe ciasto drożdżowe wydobywa intensywny zapach z piekarnika. Jeszcze lekko ciepłą babkę smarujemy lukrem ( wszystkie składniki mieszamy, aż powstanie gęsta masa ) i zostawiamy do zastygnięcia. Smacznego.
Komentarze
“Zaczyn wykonujemy z dodatkowej ilości składników” – ale drożdży, rozumiem, nie dajemy dodatkowych? Po prostu wszystko to, co jest w przepisie w składnikach? I która babka lepsza na drugi dzień? – ta czy ta tzw. parzona?
Drożdży dajemy tyle ile w przepisie. Według mnie lepsza była staropolska
Niestety każda babka drożdżowa na drugi dzień nie jest już tak dobra jak pierwszego, ale taki ich urok.