Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Wielkanoc

Staropolska babka wielkanocna – przepis

Kwiecień 9, 2014 , 36095 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
staropolska-babka-Wielkanocna-3

Najpyszniejsza babka drożdżowa jaką jadłam, według staropolskiej receptury. Bardzo delikatna, puszysta i lekko wilgotna. Sekretem jest dobre zmiksowanie żółtek z cukrem na kogel-mogel. Struktura ciasta staje się wtedy o wiele lżejsza. Babka z tego przepisu pozostanie na stałe na Naszym wielkanocnym stole i mogę ją bardzo polecić. Przepis: Słodka kuchnia Polska A. Aszkiewicz. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 2 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 60 g masła lub margaryny, roztopionej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

 

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok wyciśnięty z połowy mandarynki
  • 1 nakrętka białego rumu
  • 2-3 łyżki gorącej wody

 

DODATKOWO:

  • żółtko
  • 2 łyżki mleka

 

Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temp. pokojową. Zaczyn wykonujemy z dodatkowej ilości składników.

Dwie łyżki mleka lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy drewnianą łyżką do rozpuszczenia. Następnie łączymy z łyżeczką przesianego cukru pudru oraz łyżeczką mąki. Mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min do wyrośnięcia ( jeśli zaczyn nie podrośnie należy wykonać go od nowa ).

1/4 szklanki przesianej mąki zalewamy gorącym mlekiem ( 1/4 szklanki ) i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Do przestudzonej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn i delikatnie łączymy drewnianą łyżką, zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Żółtka miksujemy z przesianym cukrem pudrem na jasna i puszystą masę ( im lepiej zmiksowane, tym babka będzie delikatniejsza ). Kogel-mogel dodajemy do wyrośniętego zaczynu razem z przesianą resztą mąki, solą oraz wanilią, chwilę mieszamy łyżką. Gdy składniki będą połączone dodajemy roztopione i lekko ciepłe masło lub margarynę. Wyrabiamy ciasto, najlepiej dłoni nie spiesząc się, aż nie będzie przywierać do miski. Najlepiej wyrabiać ok. 20 min, wtedy ciasto będzie delikatne i puszyste. Pod koniec wykonujemy lekkie wgłębienie w gotowym cieście i dodajemy rodzynki, chwilę wyrabiamy. Przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Ciasta nie powinno być więcej niż 1/3 objętości. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1 godz. Przed pieczeniem smarujemy wiech babki jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 20-30 min, do zarumienienia wierzchu ciasta.

Gotowe ciasto drożdżowe wydobywa intensywny zapach z piekarnika. Jeszcze lekko ciepłą babkę smarujemy lukrem ( wszystkie składniki mieszamy, aż powstanie gęsta masa ) i zostawiamy do zastygnięcia. Smacznego.

Komentarze

  • Odpowiedz Yarzębina Kwiecień 2, 2015 at 12:24

    „Zaczyn wykonujemy z dodatkowej ilości składników” – ale drożdży, rozumiem, nie dajemy dodatkowych? Po prostu wszystko to, co jest w przepisie w składnikach? I która babka lepsza na drugi dzień? – ta czy ta tzw. parzona?

    • Odpowiedz Ilovebake Kwiecień 2, 2015 at 12:39

      Drożdży dajemy tyle ile w przepisie. Według mnie lepsza była staropolska :) Niestety każda babka drożdżowa na drugi dzień nie jest już tak dobra jak pierwszego, ale taki ich urok.

    Odpowiedz na „IlovebakeAnuluj odpowiedź