Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Ciasta z owocami, Wielkanoc

Babka pomarańczowa, prosta – przepis

April 11, 2014 , 78463 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
babka-pomaranczowa-przepis

Banalnie prosta babka pomarańczowa, z którą podczas przygotowania nie ma żadnych problemów. W smaku jest mocno pomarańczowa, aromatyczna i wilgotna. Zachowuje swoją świeżość nawet przez tydzień owinięta folią, aby nie wyschła. Polecam na Wielkanoc. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 225 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu lub esencji z wanilii
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 1 szklanka soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy ( ok. 2 szt. )
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz łącząc ze szczyptą soli. W oddzielnej miseczce miksujemy masło razem z cukrem na puch przez ok. 3 min. Dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Następnie dodajemy naprzemiennie suche składniki oraz sok z pomarańczy. Na koniec dodajemy wanilię, skórkę z pomarańczy i mieszamy do połączenia. Formę na babkę smarujemy lekko masłem i oprószamy mąką, delikatnie strzepując jej nadmiar. Przekładamy surowe ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku przez 15 min, aby lekko ostygło przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyjmuje z formy i zostawiamy do ostudzenia. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego.

Komentarze

  • Reply Pata November 26, 2019 at 12:52

    Tu pełna babka. Tylko niewiem dlaczego upiekla się dookoła a w środku wpłynęła mi surowa masa i piekłem tak jak się powinno. Może jakaś podpowiedź ????

    • Reply aneta November 26, 2019 at 20:54

      Trzeba było dalej pięć do suchego patyczka :)

      • Reply Pata November 27, 2019 at 14:42

        Tak tylko że góra już mi się zabardzo przypiekla

        • Reply aneta November 27, 2019 at 15:18

          Może to jaki problem piekarnikiem?

  • Reply Agnieszka October 23, 2018 at 23:53

    Przepis wyglądał super i też zrobiłam – miksowało sie idealnie, masa wyglądała bardzo ładnie, a porcja dosyć duża więc rozlałam na dwie formy. Kilka razy w ciągu pieczenia włożyłam coś do piekarnika i wyjęłam. Po wyjęciu form na zewnatrz aby sprawdzić patyczkiem, czy już są gotowe przypomniałam sobie, że trzeba je zostawić w piekarniku do schłodzenia. Po wyjęciu i rozkrojeniu (jak już było letnie) widziałam, że babka opadła i widać zbitą dolną część. Myślisz, że powodem jest zbyt szybkie schłodzenie? Co mogę zrobić inaczej następnym razem? Pomimo wszystko, w smaku pyszna i upieczona (nie zakalcowa, masa nie jest surowa).

  • Reply Gosia D. March 18, 2018 at 14:18

    przepyszna babka, wysza idealnie, bardzo dziekuje za przepis :)

    • Reply Ilovebake March 19, 2018 at 09:39

      Super :)

  • Reply Magda April 11, 2017 at 19:37

    Pyszna babka, miękka, ładny kolor. Robiłam w keksówce.

  • 1 2

    Leave a Reply to Majana Cancel Reply