Banalnie prosta babka pomarańczowa, z którą podczas przygotowania nie ma żadnych problemów. W smaku jest mocno pomarańczowa, aromatyczna i wilgotna. Zachowuje swoją świeżość nawet przez tydzień owinięta folią, aby nie wyschła. Polecam na Wielkanoc. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1,5 szklanki cukru
- 225 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu lub esencji z wanilii
- 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- 1 szklanka soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy ( ok. 2 szt. )
- szczypta soli
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz łącząc ze szczyptą soli. W oddzielnej miseczce miksujemy masło razem z cukrem na puch przez ok. 3 min. Dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Następnie dodajemy naprzemiennie suche składniki oraz sok z pomarańczy. Na koniec dodajemy wanilię, skórkę z pomarańczy i mieszamy do połączenia. Formę na babkę smarujemy lekko masłem i oprószamy mąką, delikatnie strzepując jej nadmiar. Przekładamy surowe ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku przez 15 min, aby lekko ostygło przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyjmuje z formy i zostawiamy do ostudzenia. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego.
Komentarze
Tu pełna babka. Tylko niewiem dlaczego upiekla się dookoła a w środku wpłynęła mi surowa masa i piekłem tak jak się powinno. Może jakaś podpowiedź ????
Trzeba było dalej pięć do suchego patyczka
Tak tylko że góra już mi się zabardzo przypiekla
Może to jaki problem piekarnikiem?
Przepis wyglądał super i też zrobiłam – miksowało sie idealnie, masa wyglądała bardzo ładnie, a porcja dosyć duża więc rozlałam na dwie formy. Kilka razy w ciągu pieczenia włożyłam coś do piekarnika i wyjęłam. Po wyjęciu form na zewnatrz aby sprawdzić patyczkiem, czy już są gotowe przypomniałam sobie, że trzeba je zostawić w piekarniku do schłodzenia. Po wyjęciu i rozkrojeniu (jak już było letnie) widziałam, że babka opadła i widać zbitą dolną część. Myślisz, że powodem jest zbyt szybkie schłodzenie? Co mogę zrobić inaczej następnym razem? Pomimo wszystko, w smaku pyszna i upieczona (nie zakalcowa, masa nie jest surowa).
przepyszna babka, wysza idealnie, bardzo dziekuje za przepis
Super
Pyszna babka, miękka, ładny kolor. Robiłam w keksówce.