Znajdź swój przepis

Babka marmurkowa

17 kwietnia, 2014

Babka marmurkowa to klasyk wśród babek, nie wymaga wielkich umiejętności i rzadko kiedy grozi zakalcem. Dosyć wilgotna, lekka w swojej strukturze i co najważniejsze musi być podana z polewą czekoladową, ponieważ o wiele lepiej smakuje. Dowolnie można wykładać surowe ciasto i uzyskiwać różne wariacje po przekrojeniu. Babka pojawia się zawsze, gdy rodzina chce szybko coś słodkiego.

BABKA MARMURKOWA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 225 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 275 g mąki tortowej
  • 225 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki kakao, czubate
  • 4 łyżki wrzącej wody
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 80 g mlecznej czekolady
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki śmietanki kremówki 30 %

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Kakao przesiewamy do oddzielnej miseczki i zalewamy 4 łyżkami wrzącej wody, energicznie mieszamy, aby powstała gładka masa. Masło o temp. pokojowej miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem na puch przez min. 2 minuty. Następnie dodajemy stopniowo jajka, przesianą mąkę, mleko,wanilię i cały czas miksujemy. Surowe ciasto dzielimy na dwie części i do jednej z nich dodajemy masę z kakao, miksujemy do połączenia. Keksówkę o wym: 9×28 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Do formy wykładamy 1/2 kakaowego ciasta i wyrównujemy łyżką. Następnie przekładamy 1/2 ciasta jasnego i ponownie wyrównujemy, pozostałą część kakaowego i jasnego. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 50-60 min do tzw suchego patyczka. Ciasto studzimy w piekarniku i wyciągamy dopiero po 15 min. Wszystkie składniki na polewę przekładamy do garnuszka i podgrzewamy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Jeszcze lekko ciepłe ciasto polewamy czekoladą i zostawiamy do zastygnięcia. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Bardzo dobre ciasto. Polecam :-)

  2. Magdalena M. says:

    robie juz po raz kolejny smakuje wysmienicie:)

  3. Wspaniałe ciasto, zawsze się udaje! i wszyscy się nim zachwycają :)

  4. Wspaniale ciasto , zawsze się udaje! i wszyscy się nimi zachwycają :)

  5. izomorfia3 says:

    Szybko i bezproblemowo czyli idealnie :D:D

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x