Wspaniały, kruchy mazurek ze słodkim nadzieniem kajmakowym przełamanym kwaśną marmoladą. W przypadku tego przepisu należy pamiętać o dobrym wypieczeniu spodu pod mazurka, inaczej może być w środku surowy. Małe bezy możemy zastąpić np. orzechami włoskimi. Prosty i klasyczny wypiek na Wielkanoc. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA SPÓD MAZURKA:
- 200 g mąki pszennej
- 125 g masła lub margaryny, zimne
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko, małe
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- pół puszki masy kajmakowej
- 2-3 łyżki marmolady np. wieloowocowej
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 1 białko z dużego jajka, surowe
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Mąkę, zimne masło, cukier puder oraz jajko szybko zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. godzinę. Schłodzone rozwałkowujemy i przekładamy do formy o wym. około 23×28 cm. Ponownie wstawiamy do lodówki na min. pół godziny. Po tym czasie nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy przez ok. 20 min lub do zarumienienia ciasta. Po upieczeniu studzimy i wkładamy na 15 min. do lodówki. Masę kajmakową podgrzewamy, aby uzyskać bardziej płynną konsystencję. Następnie na spód mazurka rozsmarowujemy marmoladę, przestudzoną masę kajmakową i ponownie wkładamy do lodówki na min. pół godziny.
Białko ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec miksowania stopniowo dodajemy cukier, aż masa stanie się lśniąca i gęsta. Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy. Masę białkową przekładamy do rękawa cukierniczego lub łyżką tworzymy małe kleksy. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15 min. Smacznego.