Znajdź swój przepis

Babeczki „kopiec kreta” – przepis

30 kwietnia, 2014

Mniejsza wersja bardzo popularnego deseru ” kopiec kreta”. Ciasto na babeczki jest wilgotne i bardzo pulchne, natomiast środek na bazie kremówki nie jest przesłodzony i doskonale pasuje do bananów. Do nadziewania tych babeczek możemy użyć np. truskawek lub innych ulubionych owoców. Doskonały deser dla dzieci. Inspiracja: gotujzcukiereczkiem. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 6-8 szt.

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki maślanki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

 

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 250 g śmietanki kremówki 30 %
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki gorącej wody

 

DODATKOWO:

  • 1 banan
  • kilka kropel soku z cytryny

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao oraz łączymy z cukrem, solą. W oddzielnej miseczce mieszamy jajko razem z mlekiem oraz maślanką. Mokre składniki dodajemy do suchych i chwilę mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, najlepiej, aby nie były o karbowanej strukturze lub smarujemy lekko masłem i oprószamy kaszką manną ( ew. bułką tartą ). U mnie foremka na muffinki silikonowa. Przekładamy ciasto do 1/2 lub troszkę więcej wysokości foremki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 25 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia. Wierzch babeczek lekko ścinamy, aby go wyrównać. Następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek. Ciasto, które nam pozostało z wydrążenia rozdrabniamy dłońmi lub malakserem.

Banana kroimy w niewielką kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder, cukier waniliowy oraz stopniowo rozpuszczoną żelatynę. Do każdej babeczki wkładamy pokrojone banany ( 1/2 wysokości lub mniej ), następnie ubitą śmietankę tworząc lekki stożek. Wierzch oprószamy pokruszonym ciastem, lekko je dociskając i formując kopczyk. Babeczki schładzamy w lodówce przez około 1-2 godz. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Babeczki - kopiec kreta says:

    Bardzo dobre ! Przepyszne ! Bardzo proste w przygotowaniu !

  2. Czy mozna zrobić dzien wczesniej by byly gotowe np na niedzielę ??

    1. Jak najbardziej :)

  3. Czy mozna dodac wiecej mleka zamiast maslanki? Bo zapomnialam kupic.. i czy przed dodaniem do bitej smietany zelatyne nalezy wystudzic? Dzieki ;)

  4. Idealnie wyszły :) komentarz wyróżniony pozdrawiam

  5. Niepieprz P. says:

    Zrobiłam, wyszły na prawdę dobre :)
    Rodzinka była zachwycona :)
    Pozdrawiam!

  6. MałaKuchareczka says:

    Dziś wypróbowałam, są cudowne!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x