Znajdź swój przepis

Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką – przepis

7 maja, 2014

Jedno z lepszych ciast, do którego możecie użyć dowolnych owoców. Ja postanowiłam wykonać je z rabarbarem, na który jest teraz sezon. Ciasto wyszło bardzo kruche, z lekko kwaśnym rabarbarem i słodką pianką na bazie budyniu. Idealnie wyważone proporcję słodkiego z kwaśnym. Ciasto nie jest ciężkie, a wręcz rozpływa się w ustach za sprawą magicznej pianki. Polecam wypróbować te ciasto na lato, ponieważ jest bardzo proste, a wykonanie możemy podzielić na dwa dni. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła, zimnego
  • 5 żółtek, dużych
  • 5 łyżek cukru
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

 

SKŁADNIKI NA PIANKĘ:

  • 5 białek, dużych
  • 200 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe, proszek
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta soli

 

DODATKOWO:

  • 500 g rabarbaru, pokrojonego w kawałki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone w niewielką kostkę, cukier, sól, żółtka oraz 1 łyżkę wody. Szybko wyrabiamy dłoni ciasto. Jeśli będzie za suche w końcowym etapie wyrabiania należy dodać kolejną łyżkę zimnej wody. Do przyrządzenia kruchego ciasta możemy użyć malaksera, który rozdrobni nam ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części ( 3/4 jedna i 1/4 druga), owijamy folią i wkładamy na min. 2-3 godziny do lodówki. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze się schłodziło. Formę o wym. 20×24 cm lub tortownicę o śr. 26-27 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia ( ja użyłam tortownicy ze szklanym dnem i silikonowym brzegiem ). Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, dociskamy łyżką do formy, aby uzyskać w miarę równą powierzchnię. Pieczemy w temp. 180 C przez 20-25 min, aż będzie odstawać od formy i nabierze delikatnie, żółtego koloru. Po wyjęciu studzimy.

Rabarbar przekładamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 5-10 min, aż zacznie się lekko rozpadać. Odcedzamy z nadmiaru soku.

Białka dokładnie ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Proszek budyniowy przesiewamy do masy białkowej i miksujemy, aż dokładnie się rozpuści i nie będzie odczuwalna w smaku mączka budyniowa. Stopniowo wlewamy olej i cały czas miksujemy.

Na kruchy spód wykładamy bułkę tartą, wystudzony rabarbar, przykrywamy masą budyniową i ścieramy na tarce o dużych oczkach schłodzoną część surowego ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do zarumienienia ciasta. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Pychotka. Wiem już że twój przepis za każdym razem wyjdzie, dlatego zawsze gdy potrzebuję upiec ciasto wchodzę na tę stronę. Chętnie bym wysłała zdjęcia wykonanych ciast, ale niestety nie wiem gdzie bym mogła je umieszczać, więc musisz mi uwierzyć na słowo, że moje ciasta wyglądają identycznie jak na zdjęciu a czasem i lepiej za co ci bardzo dziękuję

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x