Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta ucierane, Ciasta z owocami

Francuskie ciasto z gruszkami, ucierane – przepis

Maj 16, 2014 , 18320 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
francuskie-ciasto-z-gruszkami-6

Nie znam prostszego ciasta z owocami, które jednocześnie jest tak smaczne. Ciasto jest bardzo delikatne, maślane w smaku, wilgotne i cudownie słodkie. Gruszki dodają ciekawego smaku, a jednocześnie soczystości. Jedno ze wspanialszych ciasta do przygotowania w kilka chwil. Inspiracja: mykitchenintherockies. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3-4 gruszki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 250 g mąki tortowej
  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • skórka z 1 cytryny
  • 250 g cukru
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz mieszamy z solą. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na tzw. puch. Następnie cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku, skórkę z cytryny oraz wanilię. Suche składniki stopniowo dodajemy do masy z masła, miksujemy tylko do połączenia. Tortownicę o śr. 22-24 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy połowę ciasta, na wierzch układamy pokrojone i odsączone z nadmiaru soku gruszki. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.

Komentarze