Znajdź swój przepis

Placek drożdżowy do odrywania z truskawkami

6 czerwca, 2014

Uwielbiam eksperymentować w kuchni i tym razem pokusiłam się na placek drożdżowy do odrywania z truskawkami. Przygotowanie nie jest takie strasznie, ale odrobina cierpliwości na pewno się przyda. Przepis jest świetnie skomponowany a odrobina soli w cieście wydobywa smaki i nadaje intensywności. Drożdżówkę odrywaliśmy i zajadaliśmy się nią zaraz po upieczeniu, wtedy jest super smaczna i cudownie pachnąca. Truskawki możecie zastąpić malinami, jagodami lub innymi owocami. W zasadzie co Wam przyjdzie do głowy. Placek drożdżowy do odrywania na pewno upiekę jeszcze na różne sposoby nie tylko z truskawkami. Inspiracja: Ciasta i ciasteczka Twój Styl. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki tortowej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 łyżki masła, miękkiego
  • 1/2 łyżeczki soli

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

DODATKOWO:

  • ok. 250 g konfitury truskawkowej
  • 50 g świeżych truskawek

Mąkę przesiewamy do dużej miski, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, suszone drożdże ( ze świeżych wykonujemy wcześniej rozczyn ) oraz sól. Jajka lekko roztrzepujemy i dodajemy razem z ciepłym mlekiem oraz roztopionym masłem ( może być lekko ciepłe ), wyrabiamy przez ok. 8 -10 min. Gotowe ciasto powinno być gładkie i odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godz do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, aby je odgazować. Na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy placek o wym. 50×50 cm, następnie wycinamy pasy o szer. 8 cm. Każdy pas nacinamy na wymiary 8×8 cm. Kawałki smarujemy delikatnie konfiturą. Foremkę o wym. 10×30 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką lub używamy silikonowej. Ustawiamy ją pionowo opierając np. o ścianę i układamy jeden na drugim kawałki ciasta. Po ułożeniu formę stawiamy na stole i delikatnie poprawiamy ciasto, aby z przodu, z tyłu oraz na bokach była przestrzeń, ponieważ ciasto będzie jeszcze rosło. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do napuszenia na ok. 30 min. Przed pieczeniem wierzch ciasta smarujemy miękkim masłem. Pieczemy w temp. 175 C przez 30- 40 min do zarumienienia wierzchu. Jeśli ciasto mocno się przypieka po 20 min. można przykryć je folią aluminiową i dalej piec. Po upieczeniu zostawiamy w formie przez 15-30 min i dopiero delikatnie wysuwamy. Wszystkie składniki na lukier mieszamy i polewamy nim ciasto. Na wierzch układamy pokrojone owoce. Podajemy, gdy lukier stężeje. Smacznego.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na drożdżówki do odrywania.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x